climate change issue 7575216 1920

KNAW-rapport luidt de noodklok: Klimaatverandering als bedreiging voor de menselijke gezondheid

Politiekjun 02 2023, 16:00
De gevolgen van klimaatverandering beperken zich niet alleen tot de milieu- en economische aspecten, maar hebben ook een verwoestende impact op de gezondheid van de mens. In een recent rapport over 'Planetaire Gezondheid', uitgebracht door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), worden de gezondheidsrisico's van klimaatverandering zelfs omschreven als 'potentieel desastreus'.
Een van de meest verontrustende gevolgen van klimaatverandering is de toename van ziekteverwekkers die voorheen niet in Nederland voorkwamen. Door de stijgende temperaturen vinden deze ziekteverwekkers, die gedijen in warmere klimaten, nu een geschikte omgeving om zich te verspreiden. Een alarmerend voorbeeld hiervan is de uitbraak van het westnijlvirus en de relatie ervan met klimaatverandering. Voorheen werd ons land als te koud beschouwd voor de muggen die dit virus verspreiden, maar enkele jaren geleden vond de eerste uitbraak plaats.
Niet alleen bestaande ziekten worden beïnvloed, maar ook nieuwe ziekten rukken op in Europa. Knokkelkoorts en chikungunya, beide door muggen overgebrachte ziekten, verspreiden zich steeds verder naar het noorden, waaronder Nederland. Vakantiegangers kunnen nu al gemakkelijk in aanraking komen met deze ziekten. De verwachting is dat dit probleem zal verergeren als de huidige trend van klimaatverandering aanhoudt.
Daarnaast hebben de zachte winters volgens het onderzoek geleid tot een toename van teken in Nederland. Hoewel dit deels te wijten is aan de klimaatverandering, speelt ook het toenemende aantal mensen dat wandelt in de natuur een rol. Het risico op infectieziekten en plaaginsecten wordt namelijk beïnvloed door een combinatie van factoren, waaronder klimaatverandering, biodiversiteit en gedrag.
Als we het onderzoek moeten geloven zorgt klimaatverandering er dus voor dat we binnen afzienbare tijd geconfronteerd worden met een hoop enge ziektes. Dit soort onderzoeken wakkeren onnodig angst aan, wetende dat een hele hoop mensen gevoelig zijn voor dit soort onderzoeken en rampscenario’s.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten