stembureau winterswijk 2

Knettergek! Hoogleraar pleit voor verlagen van de stemgerechtigde leeftijd met begeleiding via burgerschapsonderwijs

Politieknov 05 2023, 12:00
De discussie over het verlenen van stemrecht aan 16-jarigen laait met enige regelmaat op. Het idee dat jongeren al vanaf hun zestiende mogen deelnemen aan verkiezingen roept vragen op, vooral gezien het feit dat zij voortdurend worden blootgesteld aan politieke beïnvloeding via het onderwijs, waar de groene agenda een prominente rol speelt. Hoogleraar politicologie Sarah de Lange (UvA) stelt dat het politieke bewustzijn eerder moet worden aangewakkerd en dat de stem van een 16-jarige van waarde is.
Toch is er nog een lange weg te gaan voordat dit werkelijkheid wordt, gezien het belangrijkste struikelblok: de huidige grondwettelijke bepaling dat de kiesgerechtigde leeftijd op 18 jaar is vastgesteld. Het wijzigen van de grondwet is een complexe procedure. Als alternatief wordt voorgesteld de leeftijd voor stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen te verlagen, aangezien dit eenvoudiger aan te passen is via de Kieswet. De Lange pleit voor deze verlaging naar 16 jaar.
Hoewel De Lange gelooft dat de grondwet uiteindelijk aangepast kan worden, vereist dit een tweederde meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Tot op heden hebben alleen D66, GroenLinks-PvdA, PvdD en Volt het verlagen van de kiesleeftijd in hun partijprogramma opgenomen. De Lange benadrukt dat "elke Nederlandse burger het recht moet hebben om te stemmen, zonder uitzonderingen." Ze wijst erop dat jongeren vaak andere opvattingen hebben dan ouderen, met name op het gebied van klimaat en migratie, en dat het essentieel is dat deze perspectieven vertegenwoordigd zijn in de politiek.
Het argument dat het verlagen van de kiesleeftijd de opkomst bij verkiezingen kan bevorderen, wordt ook door de hoogleraar naar voren gebracht. Zij wijst op het feit dat 16-jarigen leerplichtig zijn en dat scholen hen via burgerschapsonderwijs kunnen begeleiden bij hun eerste stemervaring. Volgens De Lange kan deze begeleiding "bepalend" zijn, omdat iemand die voor het eerst mag stemmen en daadwerkelijk naar de stembus gaat, vaak stemmen tot een gewoonte maakt.
De gedachte van docenten die hun politieke voorkeuren actief uitdragen en leerlingen vertellen hoe ze moeten stemmen, roept terechte zorgen op. Dit kan ernstige problemen met zich meebrengen, vooral als het de objectiviteit en neutraliteit van het onderwijs in gevaar brengt. Bovendien zijn 16-jarige studenten wellicht veel vatbaarder voor dergelijke beïnvloeding dan 18-jarigen, aangezien ze zich in een leeftijdsfase bevinden waarin ze hun politieke opvattingen en wereldbeeld nog volop aan het ontwikkelen zijn.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten