de dagelijkse standaard dh 01079

Laffe Pieter Omtzigt blijft om de hete brij draaien: wil hij nou wel of geen premier worden?

Politiekokt 23 2023, 13:00
De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden op 22 november plaats. Dat is over een maand. Je zou denken dat partijen die mogelijk de grootste kunnen worden dan aangeven of hun leider al dan geen premier wil worden. Nou, helaas, dat geldt niet voor Pieter Omtzigt. Die blijft namelijk om de hete brij heen draaien. Bizar.
Er is voorzichtigheid en lafheid. Bij Omtzigt begint het er echt op te lijken dat er sprake is van het laatste. Zijn partij, NSC, is in alle peilingen de grootste partij van het land dan wel de tweede partij - met maar één of maximaal twee virtuele zetels minder dan de VVD. Het is dus écht tijd voor hem om duidelijkheid te geven.
Maar dat weigert hij nog steeds te doen. Ook gisteren weer bij het eerste verkiezingsdebat van dit jaar. Daar mochten slechts vier (4) partijleiders bij aanwezig zijn, wat natuurlijk je reinste kiezersbedrog is.
Afijn, het was dus een debat. Soortemet. Inhoudelijk ging het nergens over, namelijk. Ze gingen niet eens op elkaar in. Alleen in de laatste twintig minuten bekritseerden Yesilgöz, Omtzigt, Van der Plas en Timmermans elkaar wat, maar daarvoor was het een grote aanfluiting.
Hoe dan ook, bij het debat wilde Omtzigt nog steeds geen duidelijkheid geven over de vraag: wordt hij premier als NSC de grootste partij van Nederland wordt? En dat is wat vreemd. Sterker nog, het is sowieso merkwaardig hoe het gaat met NSC. Omtzigt heeft immers nog niet eens een verkiezingsprogramma.
Dat programma wordt dinsdag - morgen dus - gepresenteerd. Waarschijnlijk wachten de andere partijen op die presentatie alvorens NSC en Omtzigt echt aan te vallen. Of, en dat is ook mogelijk: ze zien de peilingen en denken dat hem aanvallen henzelf imagoschade oplevert. In de politiek is dat altijd aan afweging: anderen aanvallen is belangrijk, maar je maakt je zelf er ook impopulair mee omdat je overkomt als een vervelend mens.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat dit de spannendste Tweede Kamerverkiezingen ooit worden. Jij ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS en help ons dat walgelijke kartel elke dag weer hard aan te pakken!
Maar Omtzigt kan natuurlijk wél antwoord geven op de vraag of hij premier wil worden of niet. En dat doet hij niet. Niet eens bijna. Hij doet wat hij wil. Blijkbaar betekent dit "doen wat hij wil" dat hij kiezers geen zekerheid geeft.
Het is een ongekende lafheid die eigenlijk geen plaats moet hebben in de politiek. Alleen daarom al verdient NSC het om op 22 november veel minder stemmen te krijgen dan de peilingen momenteel aangeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten