shutterstock 393544186

D-ld-'s opgehangen bij kantoor DUO: woede om verhogen rente studielening

Cultuurokt 23 2023, 14:00
Woedende studenten voeren fel actie bij het kantoor van DUO in Groningen. Ze zijn furieus dat DUO de rentes op studieleningen meer dan vijf keer hoger maakt dan voorheen. Terecht stellen ze dat ze hierdoor financieel zwaar benadeeld worden en mogelijk zelfs problemen krijgen als ze na hun studie een hypotheek willen afsluiten.
Deze week is er iets heel geks aan de hand bij DUO. Talloze studenten (nu en vroeger) zijn door DUO en de overheid aangemoedigd om geld te lenen tijdens de studie. Dat zou makkelijk zijn én ook nog eens goedkoop. Maak er gebruik van! was de houding. En dus is dat precies wat heel veel studenten doen en deden.
Maar nu verhoogt DUO opeens de rente op studieleningen. En dan niet met een beetje, maar met heel veel. Vanaf 2024 gaat die rente van 0,46 procent naar 2,56 procent. Dat is meer dan een vervijfvoudiging.
Volgens Vadertje Staat is dit 'logisch' omdat het verbonden is aan de rente op Nederlandse staatsobligaties. Natuurlijk hebben studenten daar lak aan. En terecht. "De overheid had namelijk in 2015 beloofd dat de studieleningen gunstig zouden zijn," zeggen zij.
Dat klopt honderd procent. Deze renteverhoging is simpelweg misdadig. Nogmaals, studenten zijn steeds weer aangemoedigd om te lenen - terwijl ze op een leeftijd waren dat ze eigenlijk helemaal niet goed konden inschatten wat dit voor de rest van hun leven zou betekenen... én terwijl ze eigenlijk helemaal niet goed met geld konden omgaan.
Vervolgens wordt de rente op deze leningen - het gaat in veel gevallen om tienduizenden euro's - zo, hop, extreem verhoogd. Dit betekent gewoon dat mensen straks geen goede hypotheek meer kunnen krijgen. Ze worden letterlijk gestraft omdat ze de overheid geloofden toen die ze vertelde dat ze op heel voordelige basis konden lenen.
Studenten zijn hier terecht zo boos over dat ze vandaag actie voeren bij het DUO kantoor in Groningen. Ze hebben er dildo's opgehangen met de boodschap: we worden genaaid.
Ja, dat is precies wat er gebeurt. En, alweer ja, het is volstrekt belachelijk en onacceptabel dat dit gebeurt.
Het enige goede nieuws is dat dit nieuws er hopelijk voor zorgt dat heel veel studenten kritischer dan ooit worden richting de staat. Studenten zijn extreem goed gelovig. Doe maar eens een rondje op Nederlandse universiteiten. 70 procent tot 80 procent van de jongeren is hartstikke links en stemt braaf op een kartel partij.
Misschien dat dit soort wangedrag van DUO ervoor zorgt dat studenten zich achter de oren krabben en bij zichzelf gaan denken: 'Weet je wat, misschien dat die overheid helemaal niet zo betrouwbaar is als ik dacht!'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten