shutterstock 2223493441

Nieuwsuur betrapt: 'Woordenwolk' met 'beledigende reacties' op Kaag verzonnen en extreem overdreven

Politiekjul 15 2023, 11:45
Toen Sigrid Kaag haar afscheid aankondigde kwam Nieuwsuur met een item over hoe mensen op Twitter daarop reageerden. Daarbij werd een 'woordenwolk' gebruikt van de zogenaamd "meest gelezen reacties." Nu blijkt dat de 'meest gebruikte' beledigingen nauwelijks gebruikt werden en sommige beledigingen zelfs verzonnen zijn door de Nieuwsuur-redactie zelf.
Auteur Susan Smit was één van de mensen die riepen dat het toch verschrikkelijk was dat er zo hatelijk gereageerd wordt op Kaag toen Nieuwsuur met het woordenwolkje kwam.
"Dit zijn de meest gebruikte woorden op Twitter over of tegen Sigrid Kaag," aldus Smit. "Heks, bezemsteel, en hel in de top 5."

Dit zijn de meest gebruikte woorden op Twitter over of tegen Sigrid Kaag. Heks, bezemsteel en hel in de top 5. Niets nieuws; Angela Merkel, Hillary Clinton, Margaret Thatcher en vele andere gingen haar voor. Voor een vrouw is macht nog altijd brandbaar.

Image
669
Reply
Alleen is er een klein probleempje mee: dit blijkt niet te kloppen. Normaal gesproken maak je woorden in zo'n woordenwolk groter naarmate ze meer gebruikt worden. Nieuwsuur heeft dat echter heel anders gedaan. Daar hebben ze woorden groter gemaakt die ze zelf leuk of schokkend vonden.
Nieuwsuur-redacteur Jeroen Wollaars is daar op aangesproken en geeft toe dat dit 'misgegaan' is. "Dat was inderdaad geen wordcloud," schrijft hij. "Kort gezegd: er zijn woorden geturfd, maar die data leidde niet tot een juiste visualisatie. Misverstand tussen redactie-vormgeving. Niet goed gegaan. Goed dat je erop wijst."
Sterker nog, een term als "terroristenliefje" is bijvoorbeeld helemaal door niemand gebruikt. De andere termen zijn heel weinig gebruikt. Maar er was in ieder geval nog een iemand die de term gebruikte. Maar die term is verzonnen door de Nieuwsuur-redactie zélf.

Bij het zogenaamd weergeven van de reacties op het vertrek op Sigrid Kaag worden woorden groot neergezet die nauwelijks gebruikt zijn en zelfs een woord "terroristenliefje" groot neergezet dat door niemand in de reacties gebruikt blijkt te zijn. Dat woord is dus verzonnen door…

Jeroen Wollaars
Jeroen Wollaars
@wol

Ok dat was idd geen wordcloud. Kort gezegd: er zijn woorden geturfd, maar die data leidde niet tot een juiste visualisatie. Misverstand tussen redactie-vormgeving. Niet goed gegaan. Goed dat je er op wijst.

458
Reply
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Nieuwsuur heeft zich dus schuldig gemaakt aan nepnieuws én aan het verspreiden van propaganda. En dit gebeurt wéér om Sigrid Kaag van D66 een handje te helpen. Dat Nieuwsuur op de hand is van D66 is één ding. Maar wees daar dan eerlijk over én houd op met het verspreiden van keiharde leugens om D66 vooruit te helpen. Op deze manier houden Nederlanders nul vertrouwen over in de media.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten