Screen Shot 2022 10 07 at 112833

Omtzigt wil in de Kamer blijven - Wie is de premierskandidaat van NSC?

Politieknov 11 2023, 10:00
Pieter Omtzigt wil na de verkiezingen van 22 november geen premier worden. Hij sluit het niet helemaal uit, maar het heeft "stellig de voorkeur," zegt hij, dat hij fractieleider wordt van de NSC-fractie in de Tweede Kamer. Dat zorgt natuurlijk dat we nu een nieuwe vraag willen stellen: wie is de premierskandidaat van NSC?
Afgelopen donderdag zei Omtzigt in het televisieprogramma Op1 dat hij de twijfel van kiezers (en concurrenten) wil wegnemen. Hij wil niet premier worden. "Als ze duidelijkheid willen hebben, krijgen ze hiermee duidelijkheid." Klaar dus.
Natuurlijk houdt hij nog wel een slag om de arm. "Ik kan niet alles scripten," voegde hij namelijk toe. Dat laatste is van belang, want als NSC veruit de grootste wordt en de roep om premier Omtzigt te groot wordt, dan zal hij zich mogelijk gedwongen voelen om het alsnog te doen. Ofzo.
Prima.
Alleen zorgt dit er wel voor dat we ons moeten afvragen: als hij wint, wie wordt dan de premier? Want bij Op1 maakte hij óók duidelijk dat hij niet wil dat een ándere partij dan maar de premier levert. Hij wil dus niet een situatie creëren waarin NSC de grootste is, maar Frans Timmermans premier. Of Dilan Yesilgöz. Hij komt dan met een eigen premier.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Wil jij dat dit soort lastige vragen gesteld worden? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons vragen te stellen die de gewone media blijkbaar totaal onbelangrijk vinden!
Wie? Kom op Pieter. Dit zijn geen premiersverkiezingen. Dat klopt. Maar de premier vergaart steeds meer macht in ons land. Hij is al lang geen primus inter pares meer. Het kan niet zo zijn dat een partij die mogelijk de grootste wordt tot na de verkiezingen wacht om aan te kondigen wie hun premier wordt. Dat kon dertig jaar geleden nog. Maar nu écht niet meer.
Dus, zegt het maar. Wie wordt het - en waarom kies je toch weer voor een oud-CDA'er? (Oh sorry, oeps, dat moeten we nog niet hardop zeggen zeker?)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten