de dagelijkse standaard tweede kamer 111 websize

Onverwachte verkiezingsresultaten Tweede Kamerverkiezingen 2023: D66 blijft op 9, SP haalt 5 zetels

Politiekdec 01 2023, 13:00
Hoewel de linkse partijen misschien nog hadden gehoopt op een vroeg kerstwonder, hebben zij vandaag te dealen met de zure realiteit. De Kiesraad heeft vanochtend tijdens een openbare zitting in het Tweede Kamer gebouw de officiële verkiezingsuitslag bekendgemaakt. En guess what? D66 zit vastgeplakt aan haar 9 zetels, terwijl de SP er maar 5 binnenharkt.
In totaal hebben 10.432.662 volgens de Kiesraad zich naar het stemhokje begeven; 9,5 procent deed dat bij volmacht, ietsje meer dan in 2021 (hoewel, toen kon je lekker lui vanaf je bank je stem per brief uitbrengen en hielden de stembureaus de deuren drie dagen open). Het opkomstpercentage lag op 77,7 procent, een procentje lager dan vorig jaar.
Blij nieuws voor de SP: ze houden hun vijfde zetel dankzij de tiende restzetel. Maar D66 zal zich vast en zeker in hun ogen wrijven, zij verliezen één zetel en komen toch op negen zetels uit, in plaats van de tien waar het even op leek. De rest van de stoelendans in de Kamer ziet er als volgt uit: VVD 24, GroenLinks-PvdA 25, PVV 37, CDA 5, FVD 3, Partij voor de Dieren 3, ChristenUnie 3, Volt 2, JA21 1, SGP 3, Denk 3, BBB 7 en NSC 20 zetels.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Danielle Hirsch van de PvdA/GL, voorkeurstem-kampioene en nieuwkomer, op plaats 27, zal zich net als ons met deze verkiezingsuitslag moeten verzoenen. Laat ik het niet over onze geliefde "boerenhater" Tjeerd de Groot (D66) hebben, wiens kans op een tiende stoel in rook is opgegaan. Misschien zal hij nu wel eindelijk stoppen met zijn eindeloze social media geratel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten