Paul Cliteur door Niels Wenstedt ANP

Paul Cliteur: Dilan Yeşilgöz-Zegerius doet een Edith Schippersje

Politieksep 13 2022, 14:30
Onze columnist Paul Cliteur heeft de HJ Schoo-lezing gezien en heeft daar een duidelijk mening over. Hij ziet een parallel met een andere prominente VVD'er, Edith Schippers. Zij hield een lezing waar “nog-net-acceptabel-rechts” Nederland een mooi klassiek rechts verhaal werd voorgeschoteld. 
Sinds 2009 organiseert Elsevier jaarlijks de H.J. Schoo-lezing. Hendrik Jan Schoo (1945-2007) was oud-hoofdredacteur van Elsevier en hij stond voor wat ik zou willen noemen “nog-net-acceptabel-rechts”. Nou ja, voor een bepaald publiek dan, want voor de echte extreemlinkse die hards zal hij ook wel een nazi, fascist, racist, xenofoob of anderszins vertolker van extreemrechts gedachtegoed zijn geweest (zeker naar hedendaagse maatstaven!).
Ter ere van Schoo worden dan dus die lezingen gehouden. Maar wie wordt daar nu voor uitgenodigd? Ik zou zeggen: mensen waarvan de organisatoren hopen dat deze representatief zijn voor de politieke stromingen die zij officieel vertegenwoordigen. Maar is dat ook zo? Ik zou zeggen van niet. Frits Bolkestein bijvoorbeeld met zijn Schoo-lezing, “De goede vreemdeling” (2011), vertolkt een standpunt dat geen enkele aanhang heeft in de VVD. Meindert Fennema vertolkt met “Geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor racisten” (2009) een standpunt dat geen enkele GroenLinkser aanhangt (behalve hijzelf dan). En zo kan je doorgaan.
Gisteren heeft de minister van justitie Dilan Yeşilgöz (VVD) de Schoo-lezing gehouden. Daarin klaagde zij wokisme en complottheorieën aan. Vond ik dat een mooie lezing? Grotendeels wel. Was deze lezing representatief voor het gedachtegoed van de VVD? Totaal niet. Het was een lezing waarvan de lezers van Elsevier zouden wensen dat het VVD-gedachtegoed vertolkte, maar dat deed het totaal niet. Ook de VVD (Amsterdamse gemeenteraad als dieptepunt!) is totaal in de greep van woke-waanzin, net als alle andere partijen in de regering. De kans dat minister Yeşilgöz daarin verandering gaat aanbrengen is zo goed als nul.
De Schoo-lezing van minister Yeşilgöz leek een beetje op de Schoo-lezing van een andere VVD-minister, namelijk Edith Schippers uit 2016: De paradox van de vrijheid. Schippers, net als Yeşilgöz, vertolkt dan allerlei waarvan je denkt “Wow, dit lijkt Wilders wel. Of Baudet. Of een andere rechtse politicus”.
Vaak tappen VVD-politici uit dat vaatje wanneer ze heel laag staan in de peilingen en verkiezingen in aantocht zijn. Zo ook Schippers in 2016 met de Tweede Kamerverkiezingen in het verschiet van 15 maart 2017.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dan hoor je ineens van VVD-politici dat strenger gestraft gaat worden. Beter opgespoord. Woke wordt afgewezen. Hoofddoekjes bij de politie niet kan. Open grenzen-beleid ter discussie wordt gesteld. Je zit tijdens die lezingen voortdurend te kwispelstaarten. Maar ja, dan komen die verkiezingen, gaat de VVD regeren, en dan leer je al snel dat niets verandert. Dan moet je weer drie jaar wachten op een volgende Schoo-lezing van een VVD-politicus. En ook dan wordt het weer een hele mooie lezing.
Paul Cliteur is de schrijver van Moreel Esperanto: naar een autonome ethiek (2007):
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten