Peiling: BoerBurgerBeweging stoomt door als middenmoter, D66 verliest zetels

Peiling: BoerBurgerBeweging stoomt door als middenmoter, D66 verliest zetels

Caroline van der Plas (BBB) in de Tweede Kamer. Bron: TCE Media / DH / De Dagelijkse Standaard.

De nieuwe peiling van Kantar maakt duidelijk dat de BoerBurgerBeweging haar opwachting maakt in de middenmoot. De partij wordt op dit moment gepeild op maar liefst zeven zetels. Het CDA staat ook op zeven virtuele zetels, wat een halvering is ten opzichte van de afgelopen Kamerverkiezingen. D66 verliest ook enkele zetels ten opzichte van maart.

De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen vonden een half jaar geleden plaatst. Een recordaantal aan partijen behaalde zetels, maar een half jaar na dato zit het land nog steeds zonder missionair kabinet. De coalitiepartijen CDA en D66 leveren, na een turbulent half jaar, zetels in. Het CDA heeft duidelijk last van de interne perikelen, kiezers lopen massaal weg bij de christendemocraten. De partij wordt door Kantar gepeild op zeven zetels, wat een halvering betekent.

De Dagelijkse Standaard

De partij van Caroline van der Plas, de BoerBurgerBeweging, maakt juist een reuzensprong en staat op zeven virtuele zetels. Het puike Kamerwerk wordt dus beloond. Terwijl het CDA, toch ooit de boerenpartij van Nederland, steeds meer vervreemd van zijn oorspronkelijke koers, lijkt BBB in het gat te springen wat ontstaat.

Ook D66 komt de laatste maanden niet goed uit de verf en dat is te zien in de nieuwe peiling. De partij staat op 20 virtuele zetels, wat neerkomt op een verlies van vier zetels.

Nieuwe verkiezingen om politieke impasse te doorbreken

Steeds meer kiezers geven aan weinig vertrouwen te hebben in de vorming van een meerderheidskabinet. Slechts 14 procent van de respondenten meent dat er nog een meerderheidskabinet zal komen. Ongeveer vier op de tien Nederlanders ziet nieuwe verkiezingen als de oplossing.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

In steeds meer peilingen wordt duidelijk dat grote groepen Nederlanders nieuwe verkiezingen wil. En dat is niet heel verwonderlijk, de formatie zit al maanden muurvast. Mensen worden moedeloos, vooral om de beloofde veranderingen zijn uitgebleven. De bestuurscultuur is bij lange na niet veranderd en de spelletjes in de achterkamertjes gaan gewoon door. Nieuwe verkiezingen zouden het politieke landschap flink doen veranderen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties