ruttekamer

Peiling! Brabanders zijn helemaal klaar met coalitie en kiezen massaal voor BBB, PVV en Omtzigt

Politiekaug 26 2022, 18:00
Premier Rutte en zijn kabinet kunnen wel inpakken als het aan de Brabanders ligt. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat de coalitiepartijen worden gehalveerd als er nu verkiezingen zouden worden gehouden voor de Tweede Kamer. De grote winnaars zouden dan BBB, PVV en 'Lijst Omtzigt' zijn in Brabant.
Wat direct opvalt aan de peiling van onderzoeksbureau Newcom is het forse verlies van de coalitiepartijen. De VVD zou van 17 naar 9 procent van de stemmen gaan. D66 van 11 naar 6, CDA van 8 naar 4 en de ChristenUnie blijft stabiel op een luttele 1 procent.
CDA-kiezers hebben om héél begrijpelijke redenen hun partij de rug toegekeerd. 'Niet meer betrouwbaar en eerlijk', zeggen ze. Ook verwijten ze de partij dat zij de boeren in de steek hebben gelaten (en hoe!). De BoerBurgerBeweging wordt mede door dit sentiment maar liefst vijf keer zo groot in Brabant, van 2 naar 10 procent.
Misschien nog wel interessanter is de afgehaakte VVD-kiezer. Redenen om niet meer op die partij te stemmen zijn:
  1. de 'algehele ellende' in het land,
  2. omdat ze Rutte niet meer betrouwbaar vinden
  3. en omdat de partij 'oprukt naar links' (en te veel D66-beleid uitvoert).
Brabant gaat enorm veel last krijgen van het waanzinnige stikstofbeleid van dit kabinet, dus logischerwijs is dat ook een grote factor in het afstraffen van de coalitiepartijen. Maar de asiel-, woon- en koopkrachtcrisis wegen alle drie nét iets zwaarder.
Al die factoren samen maakt dat de BBB en PVV allebei 10 procent van de stemmen zouden krijgen. En als Pieter Omtzigt zijn eigen partij zou beginnen, kan hij ook rekenen op 4 procent van de stemmen.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het stemgedrag in Brabant zou wel eens een goede indicator kunnen zijn voor het stemgedrag in de rest van het land, buiten de Randstad natuurlijk. Dat Nederland dit kabinet zat is was al langer duidelijk, maar ondanks alle peilingen blijven de coalitiepartijen net doen alsof hun neus bloedt. Dan kun je er donder op zeggen dat de electorale afstraffing nog veel groter zal gaan zijn dan de cijfers tot nu toe aangeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten