20220125 tweede kamer caroline van der plas bbb 1

Peiling: BBB profiteert van stikstofdiscussie en proteststem, gaat met 12 zetels CDA voorbij

Politiekjun 28 2022, 15:00
In de laatste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos stijgt de BoerBurgerBeweging naar 12 zetels. De partij van Caroline van der Plas is daarmee het CDA (9 zetels) ruim voorbij.
De peiling van EenVandaag en Ipsos geeft een mogelijke (en duidelijke) verklaring voor het feit waarom Caroline van der Plas de boeren oproept om vooral niet te hard te protesteren. Haar partij profiteert namelijk van de stikstofdiscussie én wordt door steeds meer kiezers gezien als een degelijke partij voor een proteststem tegen het huidige kabinet.
De BBB haalt namelijk kiezers weg bij het CDA en de VVD, trekt vooral niet-stemmers aan én pikt wat voormalig FVD-, PVV- en SP-stemmers in. Als de boerenprotesten nu uit de hand lopen, en dat wordt al snel zo gezien als er ongelukken gebeuren door geblokkeerde snelwegen, dan wijken stemmers mogelijk uit naar een andere partij. De BBB wordt er dan namelijk op aangekeken als 'boerenpartij'.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Bij andere partijen valt op dat EenVandaag/Ipsos geen 'afstraffing' zien in hun peiling bij de VVD (van 33 naar 31) en D66. Sterker nog, D66 gaat zelfs van 14 zetels (31 mei) naar 16 zetels! Ook in deze peiling verliezen de overige coalitiepartijen zetels, maar echt nauwelijks.
Deze peiling staat, zelfs met het oog op de boerenprotesten, in schril contrast met de meest recente peiling van Maurice de Hond. Daar werden VVD, D66 en het CDA nog keihard afgestraft en schoot de BBB naar 18 (!!!) zetels. Minimaal één van de twee peilingbureau's gaat dus keihard ongelijk krijgen, waarschijnlijk omdat ze twee totaal verschillende groepen respondenten hebben aangetrokken. Wel zien ze dus allebei de huidige aantrekkingskracht van de BBB.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten