shutterstock 2171006405

Peiling! NSC verliest 3 zetels, gelijke strijd Omtzigt/Timmermans... JA21 bijna weggevaagd

Politieksep 16 2023, 15:00
Er is weer een nieuwe peiling verschenen van I&O Research. De resultaten hiervan geven aan dat het in november vrijwel zeker een zere spannende strijd wordt tussen NSC van Pieter Omtzigt, GroenLinks/PvdA geleid door Frans Timmermans, en de VVD van Dilan Yesilgöz. Ondertussen is JA21 al bijna verdwenen: Joost Eerdmans en Annabel Nanninga houden nog maar één mager zeteltje over.
Om maar met het slechte nieuws in huis te vallen: PvdA-GroenLinks doen echt een gooi naar het premierschap. Frans Timmermans is een walgelijke vent, maar hé, samen zijn deze partijen groot genoeg om echt wat voor elkaar te krijgen. Daardoor staan ze virtueel op 27 zetels. Per partij is dat nog best droevig, maar sámen zorgt het ervoor dat deze lijstverbinding momenteel de tweede grootste van het land is.
Wat de titel virtueel de grootste gaat nog altijd naar NSC van Pieter Omtzigt. Dit keer heeft NSC echter wel minder zetels dan vorige maand. Toen stond NSC op 31 zetels. Daar blijven er nog 28 van over. Interessant - ook al omdat Omtzigt heeft aangegeven dat hij niet persé inzet op het bij elkaar krijgen van een grote lijst. Het kan dus best zijn dat hij met minder kandidaten op de proppen komt. In dat geval worden de 'overige zetels' van zijn partij evenredig verdeeld onder de andere partijen... en dus ook aan PvdA-GroenLinks.
De VVD staat op enige achterstand, maar die achterstand wordt wel kleiner. In augustus stond de partij op 22 zetels volgens I&O Research. Dat zijn er nu 25. De zetels die verdwenen zijn bij NSC zijn dus naar de VVD gegaan. Wat ergens wel weer hilarisch is.
Achter die top 3/4 gebeurt er een hele hoop. BBB komt uit op 14 zetels. Er zal dus heel wat moeten gebeuren als die partij wil meedoen om de premier te kunnen leveren. De Partij voor de Dieren heeft een zetel verloren en staat op 7. De PVV staat op 14, wat juist weer eentje meer is dan vorige maand. FVD komt uit op 4 virtuele zetels; dat waren er in augustus nog maar 3. Volt komt ook op 4 uit, de SGP en de ChristenUnie ook. Oh ja, en het CDA ook. Daar gaat Sjuul Paradijs dan met zijn "+8 zetels!" voor zijn favoriete partijtje.
Als we dan nog verder naar onder kijken zien we JA21 nergens meer terug. Oh ja, toch wel! Excuus! Joost Eerdmans en Annabel Nanninga gaan ruzie met elkaar krijgen, want ze staan nog maar op 1 zetel. Ja, dat lees je goed. JA21 staat op het punt van de totale afgang. De ondergang. Het einde van de partij.
Dat geldt ook voor BVNL - een beetje meer nog, zelfs. Want volgens I&O kunnen Wybren van Haga en kompanen zelfs helemaal niet op een zetel rekenen. Zij komen uit op 0,5% van de stemmen. Je hebt iets van 0,7% nodig (wat 50Plus nog net wél lukt).
Als de verkiezingen nu waren zou BVNL mogelijk dus verdwijnen... en datzelfde zou mogelijk gelden voor JA21. De twee afsplitsingen van FVD zouden daarmee ten einde komen. Voor BVNL is dat ongetwijfeld een hard gelag, maar voor JA21 is het natuurlijk ronduit vernederend. Toen Nanninga en Eerdmans de aanval openden op Thierry Baudet zouden zij immers wel even laten zien hoe je een rechtse partij de grootste van allemaal maakt.
(Artikel gaat verder na deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat dit de belangrijkste verkiezingen ooit worden. We gaan er dan ook met gestrekt been in. Maar daarbij hebben we JOUW HULP nodig. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het kartel aan te pakken.
Uhu. Nou. Goed gedaan hoor.
En dat is het eigenlijk wel. Het wordt een driestrijd tussen NSC, PvdA-GroenLinks en de VVD. In het geval van NSC kunnen we ervan uitgaan dat die partij de premier niet gaat leveren, want Omtzigt wil dat immers niet. Dan wordt het dus of Yesilgöz of Timmermans.
Maakt dat heel veel uit als dit de uitslag inderdaad wordt? Nee. Want als die twee partijen zo groot zijn, dan gaan ze natuurlijk gewoon met elkaar regeren. Dat kan alleen voorkomen worden als FVD en PVV groot worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten