160411 plasterk university of amsterdam overeu2016nl 26375372295

Plasterk in verbijstering na klappen formatie: "Een warrig verhaal van Omtzigt''

Politiekfeb 07 , 10:00
De formatie van een nieuw kabinet lijkt te veranderen in een soap met informateur Ronald Plasterk in een van de hoofdrollen. Plasterk, doorgaans de rust zelve, uit zijn verbazing over de abrupte en "warrige" exit van Pieter Omtzigt en zijn Nieuwe Sociale Contract (NSC) uit de onderhandelingstafel. Een stap die meer vragen oproept dan antwoorden biedt in de toch al complexe formatiepuzzel.
Volgens Plasterk is er geen sprake van laatste-moment-informatie of achterhouden van financiële gegevens, een claim die de spanning in de toch al broze onderhandelingen tot een kookpunt brengt. Het feit dat Plasterk via een appje moest vernemen over Omtzigts vertrek en dat NSC ervoor kiest de media te benaderen voor verdere communicatie, voegt alleen maar toe aan de verwarring en frustratie van alle partijen betrokken bij de formatie. Omtzigt hoeft nu niet meer aan te komen met zijn paradepaardjes fatsoen en rechtsstatelijkheid als je niet eens op formele wijze Plasterk informeert waarom je afhaakt in de formatiegesprekken. Nette mensen gaan in gesprek en stappen niet met een appje uit de formatie.
De weigering van Omtzigt om in te gaan op de uitnodiging voor een gesprek werpt een donkere schaduw over de mogelijkheid van enige verzoening of verduidelijking van de situatie. Zijn opmerking bij Humberto dat "er veel minder kan dan gehoopt" is gewoon laf. Deze bewering van Omtzigt komt over als een slap excuus. Als ervaren politicus had hij moeten weten dat regeren om moeilijke keuzes vraagt, vooral in tijden van financiële onzekerheid. 
Na Geert Wilders lijkt Caroline van der Plas ook volledig uit het veld geslagen door deze onverwachte beslissing. Caroline van der Plas (BBB) uitte ook haar verbazing en teleurstelling over de plotselinge wending.
Omtzigts gedrag roept vragen op over zijn politieke agenda. Zoekt hij misschien de schijnwerpers, nu zijn partij, het NSC, in de politieke marges dreigt te verdwijnen? Of is dit een berekende zet om zichzelf te positioneren als de 'morele winnaar' in een spel waarin alle partijen verliezen?
Wat duidelijk is, is dat Omtzigt en zijn NSC met deze actie niet alleen de formatiegesprekken hebben ondermijnd, maar ook het vertrouwen van het Nederlandse volk in het politieke proces. In plaats van bij te dragen aan de vorming van een stabiel kabinet, kiest Omtzigt voor een pad dat leidt naar meer onzekerheid en verdeeldheid.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel. We exposen die kartelianen elke dag. Vind jij het belangrijk dat we dat doen? Steun ons danDoneer aan DDS via BackMe en help ons het kartel elke dag weer te bestrijden!
De tijd zal leren wat de werkelijke gevolgen zullen zijn van Omtzigts besluit om zich terug te trekken. Eén ding is echter zeker: deze actie zal niet snel vergeten worden, noch door de politieke gemeenschap, noch door de kiezers die op zoek zijn naar leiders die boven politiek opportunisme kunnen staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten