shutterstock 222303232
Plasterk voorspelt politieke aardverschuiving in 2025. Bron: Pieter Beens/Shutterstock.com

Plasterks vlammende speech bij Pim Fortuyn Prijs 2025: Democratie versus absolutisme

Politiek22 mei , 14:30
Ronald Plasterk, oud-PvdA-minister en Telegraaf-columnist, won gisteren de Pim Fortuyn Prijs 2025 en hield een speech die als een mokerslag aankwam. Elk woord was raak, elke zin een spiegel voor het slappe establishment dat onze democratie laat afglijden. Dit is geen speech, dit is een manifest dat iedereen verplicht moet lezen! Plasterk fileert de tijdsgeest, van woke waanzin tot de omgekeerde links-rechts-dynamiek, en legt de vinger op de echte strijd: democratie versus absolutisme.
Plasterk eert Fortuyn en draait bij
Plasterk begon zijn speech met een eerbetoon aan Pim Fortuyn, de man die in 2002 werd vermoord om zijn moedige stem. Destijds was Plasterk kritisch op Fortuyn, maar nu erkent hij: “Hij was zijn tijd vooruit.” Fortuyn waarschuwde voor gebrekkige integratie, de gevaren van jihadisme en de uitholling van democratie door globalisering – en hoe gelijk had hij! Plasterk schaart zich achter deze visie en prijst de jury en eerdere winnaars, zoals Afshin Ellian en Fidan Ekiz, die net als Fortuyn taboes doorbreken. Maar het echte vuurwerk kwam daarna.
De nieuwe as: democratie versus absolutisme
Vergeet links versus rechts, zegt Plasterk. De echte strijd is tussen democratie en absolutisme – de mentaliteit van lieden zoals Volkert van der Graaf en Mohammed Bouyeri, die met geweld hun ‘waarheid’ oplegden. Hij waarschuwt: we glijden af naar een punt waar fanatici – of ze nu jihadisten zijn of Extinction Rebellion-activisten – de rechtsorde negeren omdat ze menen het beter te weten. Dit is de kern van zijn betoog: wie de democratie niet centraal stelt, speelt met vuur. En Plasterk spaart niemand, ook niet zijn eigen PvdA, die hij ziet als deel van een verstard, links establishment.
Het establishment is van kleur veranderd
Plasterk schetst een wereld waarin het establishment – media, universiteiten, multinationals – in handen is van een homogene kliek met één wereldbeeld. Vroeger was het rechts dat de dienst uitmaakte, nu is het links dat met woke dogma’s en klimaatobsessies de toon zet. Maar de burger is het zat. Arbeiders, ooit trouw aan de PvdA, keren zich af omdat hun portemonnee wordt opgeofferd aan onzinnige klimaatplannen. Homo’s voelen zich onbeschermd tegen islamitische intolerantie, terwijl links wegkijkt uit angst voor ‘islamofobie’. Zelfs in de VS stemmen zwarte kiezers steeds vaker op Trump, moe van de Democratische hypocrisie. Plasterks observatie is messcherp: de oude links-rechts-as is dood.
Zeven omkeringen die alles op z’n kop zetten
Met zeven voorbeelden legt Plasterk bloot hoe links en rechts van plaats zijn verwisseld. Vroeger demonstreerden linkse activisten tegen kruisraketten, nu juichen ze voor meer wapens. De katholieke kerk zong ooit ‘Shalom Chaverim’ voor Israël, nu breekt de Radboud Universiteit banden met de enige democratie in het Midden-Oosten. Shell-topmannen knuffelen Extinction Rebellion, terwijl de Amsterdamse politie onder GroenLinks-leiding Jodenjachten laat passeren maar cabaretier Hans Teeuwen intimideert. Links wil de Noordzee volplempen met windmolens, terwijl rechts de natuur wil beschermen. En waar links ooit opkwam voor de gewone man, is het nu rechts dat vecht voor betaalbare boodschappen. Plasterks lijst is een genadeloze aanklacht tegen de omgekeerde wereld waarin we leven.
De vijand van democratie: absolutisme
De kern van Plasterk’s betoog is de dreiging van absolutisme. Of het nu jihadisten zijn die de wereld willen onderwerpen, of milieufanaten die denken dat het einde nabij is, hun logica is dezelfde: als je gelooft dat je de absolute waarheid hebt, is alles geoorloofd – van schilderijen bekladden tot moord. Plasterk trekt een huiveringwekkende parallel tussen Volkert van der Graaf, die Fortuyn vermoordde, en Mohammed Bouyeri, die Theo van Gogh doodde. Beiden zagen “geen andere weg”. En hij waarschuwt: groepen als Extinction Rebellion, die de rechtsorde negeren, zitten gevaarlijk dicht bij die grens. Als je gelooft dat de wereld vergaat, wat houdt je dan tegen om geweld te gebruiken?
Een oproep tot democratisch herstel
Plasterk pleit voor een radicale terugkeer naar democratie: de wil van het volk, vertaald via grondwettelijke regels, moet weer centraal staan. Geen neerbuigende uitleg meer vanuit Brussel, geen etiketten als ‘wappie’ of ‘fascist’ voor andersdenkenden, geen NGO’s die met belastinggeld democratische besluiten saboteren. Hij roept op tot een “nieuwe mars door de instituties”, zoals Meloni in Italië en Milei in Argentinië laten zien. Niet omdat hij al hun keuzes steunt, maar omdat zij begrijpen dat politiek draait om de stem van de burger, niet om de dogma’s van een elite.
Steun ons werk: Doneer via BackMe of via directe bankoverschrijving: NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media, o.v.v. 'Donatie DDS

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten