Raad van State tikt geld over de balk smijtend kabinet op de vingers: "We doen maar wat"

Raad van State tikt geld over de balk smijtend kabinet op de vingers: "We doen maar wat"

Den Haag - Wobke Hoekstra (CDA) tijdens het debat over het bericht dat het kabinet informatie over de toeslagenaffaire voor de Tweede Kamer achterhield. TCE Media / DH / De Dagelijkse Standaard

De Nederlandse begroting heeft ankers nodig aldus de Raad van State. Er moeten weer, net zoals vroeger, normen worden gesteld voor het uitgeven van geld. De RvS keurt de huidige manier van begroten, die de lasten keer op verzwaren, af. Opnieuw berispt de RvS de werkwijze van dit demissionaire kabinet.

Eerder dit jaar werd het demissionaire kabinet al op de vingers getikt vanwege het ondoordachte klimaatbeleid. Er werd een streep getrokken in de plaatsing van windparken, de huidige vergunningen werden door de Raad van State ongeldig verklaard.

De Dagelijkse Standaard

Nu heeft de Raad van State, dat tactisch gezien een goed moment heeft uitgekozen om met budgettaire kritiek te komen, flink wat kritiek geuit op de budgettering van het kabinet. De NOS meldt dat de RvS van mening is dat de huidige werkwijze snel moeten worden aangepast.

Het adviesorgaan is namelijk van mening dat je niet langer meer goed kan verdedigen waarom de lasten ieder jaar stijgen. Omdat er op dit moment geen norm staat op het uitgavepatroon van de overheid, en juist hier moet verandering in komen.

Geld uitgeven kan niet grenzeloos aldus de Raad van State, gedurende de coronacrisis zijn de financiële grenzen vervallen. Dat was in het begin nog te verdedigen, maar niet langer. Er moet snel verandering komen. Het is namelijk niet verstandig om zo lang alle begrotingsregels los te laten, naast dat ons demissionaire kabinet dit doet, doet de EU dit ook - waar we over enkele jaren diep voor in de buidel moeten tasten.

Om het kabinet te corrigeren moet het parlement in actie komen, aldus het adviesorgaan. Ons stelsel kent niks voor niks het zogeheten budgetrecht: "Het budgetrecht is het oudste recht van het parlement. Maar die kaders zijn weggevallen. Het lijkt geen onderdeel van de politieke discussie meer. Spelregels zijn wenselijk. Ze zouden moeten worden vastgelegd in de wet."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Uiteindelijk bepalen de Eerste én Tweede Kamer waar het kabinet geld aan mag uitgeven. Het wordt tijd dat zij dit demissionaire kabinet enkele grenzen gaat opleggen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer