20220125 Mark Rutte Minister President 1

Rutte maakt excuses voor 'stikstofkaartje', stikstofminister Van der Wal houdt vast aan reductie voor 2030

Politiekaug 05 2022, 16:02
Premier Rutte heeft excuses gemaakt voor het 'stikstofkaartje' van het kabinet, waardoor boeren nóg meer zijn gaan vrezen voor hun voortbestaan. Ook zegde hij toe dat het kabinet "de communicatie gaat verbeteren". Maar minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) benadrukt nog maar eens dat per 2030 de uitstoot van stikstof met de helft moet zijn gereduceerd.
De excuses van premier Rutte zijn mooi, maar de boeren hebben er natuurlijk weinig aan. Het uitlekken van dat stikstofkaartje heeft ze op de kast gejaagd en het kabinet is tot vandaag achter dat kaartje blijven staan. Nu wordt er ineens gezegd dat de berekeningen exacter moeten en dat het kaartje toch verkeerd geïnterpreteerd wordt door de boeren. Het kabinet zal in de toekomst weliswaar de communicatie gaan verbeteren, maar het is dan nog maar de vraag of er daadwerkelijk iets anders gecommuniceerd gaat worden (als het überhaupt nog zin heeft).
Uit de uitspraken van Van der Wal blijkt al wel dat het kabinet inhoudelijk nog niet echt op lijkt te zijn geschoven. Zij benadrukt dat de stikstofreductie minimaal 50 procent moet zijn per 2030. "We hebben echt een heel groot probleem. Als je die stikstofkraan niet dichtdraait, wordt de natuur slechter. Dan stopt de vergunningverlening en komt Nederland stil te staan. Die snelheid is echt nodig", zegt de minister volgens De Telegraaf.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Voor de boeren betekent dit waarschijnlijk dat er alleen over de invulling van die maatregelen nog gebakkeleid kan worden. Dan gaat het eerder over een technische discussie van hoe die stikstof gemeten wordt, wat andere sectoren kunnen doen en wanneer boeren genoeg inspanningen hebben geleverd om daaraan te kunnen voldoen. Maar lukt ze dat niet, dan haalt dit kabinet waarschijnlijk gewoon wéér de hakbijl tevoorschijn en gaat het weer over het uitkopen en onteigenen van boeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten