21236425374 1006f88a12 c

Voorzichtige eerste 'overwinning' van de boeren bij stikstofoverleg met Johan Remkes

Politiekaug 05 2022, 16:00
'Stikstofbemiddelaar' Johan Remkes heeft zojuist een persconferentie gehouden naar aanleiding van de eerste gesprekken die met hem en elf boerenorganisaties zijn geweest. En wat hij zei mag best een eerste, zij het kleine, overwinning voor de boeren worden genoemd!
Johan Remkes heeft duidelijk uitgelegd hoe hij de situatie van de boeren ziet en wijt dit voornamelijk aan de houding van het kabinet richting de boerenstand. Hij noemt het een "vertrouwenscrisis" die verder gaat dan alleen de stikstofdiscussie, maar ook over 'zwalkend beleid van de overheid en de verhouding tussen stad en platteland', meldt NieuwNieuws. Ook heeft Remkes gezegd dat het kabinet aan hem heeft toegegeven dat de stikstofkaarten niet exact genoeg zijn.
Boerenorganisatie LTO laat weten 'voor nu klaar te zijn tot nadere stappen zijn gezet', meldt RTL Nieuws. De bal ligt nu dus bij het kabinet, aangezien de boeren kennelijk het idee hebben gekregen dat Remkes hun kant van het verhaal goed heeft verwoord.
Toch is het niet zo vreemd dat boeren nog steeds huiverig zijn. Alle inspanningen die zij de afgelopen jaren hebben geleverd om stikstof te reduceren worden wat hen betreft miskend door het kabinet. En het kabinet dacht in eerste instantie gewoon even een derde van alle boerderijen te kunnen uitkopen of onteigenen. Tegenspraak werd niet geduld en aan de plannen kon niets worden gewijzigd. Pas nu de onvrede en de weerstand van de boeren zó groot is, is er ineens ruimte voor gesprek en wordt zelfs toegegeven dat de stikstofplannen niet helemaal deugen.
Het kabinet zal dus hard aan de slag moeten om te kijken hoe zij wel met een redelijk plan op de proppen kunnen komen. En als ze dan slim zijn betrekken ze de boeren hier juist bij. Daadwerkelijk betrekken, niet zoals hoe de meeste inspraakavonden van gemeenten worden georganiseerd en men eigenlijk alleen mag tekenen bij het kruisje.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Remkes lijkt in ieder geval bereid om het kabinet de goede kant uit te sturen, maar in de praktijk betekent dat waarschijnlijk dat coalitiepartij D66 om moet worden gepraat. En dat is nou net de partij die zich helemaal vast blijft houden aan ideologische standpunten, zonder enig benul te hebben van een degelijke uitvoering. Dat geldt voor de klimaatplannen en is voor stikstof niet anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten