5890291803 12826aa2b5 c

China kapt klimaatdialoog en militaire gesprekken met VS af vanwege Nancy Pelosi

Buitenlandaug 05 2022, 15:00
De Chinese regering heeft medegedeeld dat er de eerstkomende tijd geen gesprekken meer zullen worden gevoerd met de Verenigde Staten over klimaat, op militair gebied en andere gebieden waar eerder samen werd gewerkt. Allemaal dankzij Nancy Pelosi, natuurlijk.
De Chinese regering staat voor een lastige opgave. Zij weten dat Taiwan binnenvallen enorme gevolgen voor henzelf en de rest van de wereld heeft, maar ze hebben wel altijd harde taal geuit over de 'afvallige provincie'. Nancy Pelosi lokte met haar bezoek aan Taiwan een reactie uit bij de Chinezen, die nu niet als watjes gezien mogen worden.
Dat is ook de reden voor de militaire oefeningen die zich de komende dagen rondom het eiland voltrekken. Het lijkt wel een beetje op hoe Rusland zich opstelde vlak voor het Oekraïne binnenviel. China laat duidelijk zijn spierballen zien, maar verraadt misschien ook wel dat het (nog) niet toe is aan een daadwerkelijk conflict.
Op diplomatiek gebied stellen zij zich net zo op als tijdens de handelsoorlog die toenmalig president Donald Trump uitlokte. Er werd vooral gereageerd en 'teruggeduwd', maar men haalde zelf niet echt uit. Dat de Chinezen niet langer op hoog militair niveau met de Amerikanen willen praten is logisch. Maar dat ze de klimaatdialoog ook opschorten is slechts een kleine dreun, net zoals het weigeren van het terugnemen van illegale Chinese migranten en het gezamenlijk voorkomen van grensoverschrijdende misdaad en de aanpak van drugshandel (via de NOS). Ook hebben ze sancties afgekondigd tegen Pelosi persoonlijk én haar familie.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het kan natuurlijk schijn zijn, omdat er nu wel degelijk dreiging is van een conflict door die militaire oefeningen, maar China lijkt zich verder tot dusver redelijk kalm op te stellen. Wellicht komt dat ook doordat ze mogelijk verrast werden door het bezoek van Pelosi aan Taiwan, omdat zelfs de Amerikanen zeiden dat ze dit niet moest doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten