WhatsApp Image 2022 07 04 at 12427 PM 1

De boeren sluiten de rijen: geen vertrouwen in overleg Remkes

Binnenlandaug 04 2022, 11:39
LTO heeft morgen de ondankbare taak de boodschap over te brengen dat de boeren totaal geen vertrouwen in een overleg met Remkes hebben. Iedereen met gezond verstand zal nooit in een gesprek gaan met de stikstofbeul Remkes. Natuurlijk weet Rutte dat maar de premier dacht hier tijd mee te kopen. Gelukkig trappen de boerenorganisaties hier niet in.
Sjaak van der Tak, de voorman van LTO Nederland gaat vrijdag de boodschap overbrengen aan Johan Remkes. De kern van deze boodschap zal zijn dat de boeren de harde en ingrijpende maatregelen afwijzen om de stikstofuitstoot uit de veehouderij aanzienlijk te reduceren. Het is goed dat er nu een gezamenlijke boodschap is van alle boerenorganisaties. De rijen zijn weer gesloten bij de boeren. Heel goed eenheid maakt macht. De missie van de machevelliaan Rutte is dus mislukt om de boeren uit elkaar te spelen. 
Het was gisterenavond een vruchtbaar overleg tussen de boerenorganisaties. „Inhoudelijk zitten we op één lijn”, stelde Agractie-voorzitter en schapenhouder Bart Kemp tegen de Telegraaf. „Er is nog nooit zoveel eenheid geweest”, vulde Van der Tak aan. Vorige week brak nog de pleuris uit toen LTO aangaf toch in gesprek te gaan met Remkes. Farmers Defence Force vond dat de LTO verraders waren. „Het woord verrader is vanavond niet gevallen”, aldus de LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. De plooien lijken dus gladgestreken.
De boeren zien wel dat ze progressie boeken met hun boerenprotesten. De plannen van Van der Wal zijn niet langer in beton gegoten. Het kabinet gaf eerst aan dat de doelen en het tijdspad vastlagen. Nu benadrukken Remkes en Rutte dat er ‘geen taboes’ zijn. Alles kan besproken worden. Ook de stikstofmodellen liggen onder vuur bij veel wetenschappers. „De overheid dwingt ons tot het gebruik van een model dat niet deugt. Dit Aerius-model is echter wel vastgelegd in de wet. Maar op basis van een niet-deugend model kun je geen deugend beleid formuleren”, zegt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten