6709504391 a4be3f0685 c

Ambities kabinet voor woningmarkt komen niet van de grond: aantal opgeleverde en verkochte nieuwbouw is afgenomen

Politiekaug 05 2022, 18:00
De ambities van het kabinet om jaarlijks 100.000 woningen bij te bouwen, komen niet uit. Sterker nog, ze raken steeds verder uit zicht! Uit de nieuwbouwmonitor van de TU Delft blijkt dat het aantal opgeleverde en verkochte nieuwbouwwoningen is zelfs afgenomen.
Het klonk zo mooi: Om diverse redenen is er een schrijnend tekort aan woningen en minister Hugo de Jonge zou dat klusje wel even klaren. Een paar duizend flexwoningen per jaar erbij bouwen, meer sociale huurwoningen en de doorstroom verbeteren.
Nou, daar komt dus helemaal niets van terecht. Bouwmaterialen zijn duurder geworden. Asielzoekers krijgen nog steeds vaak een verblijfstatus. Gemeenten hebben te weinig ambtenaren om bouwvergunningen te verlenen en zitten met de stikstoflimiet. Daarnaast zetten zij nog altijd voornamelijk in op dure appartementen. Voor het beetje aanbod dat er nog wél is zijn er te weinig kopers, dus bevordert de doorstroom ook niet. En omdat Hugo de Jonge heeft aangekondigd om de vrijehuursector te gaan reguleren, is het voor projectontwikkelaars minder interessant geworden om te investeren in de bouw van sociale huurwoningen.
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) noemt de situatie zelfs een "perfecte storm", meldt de NOS. Hugo de Jonge maakte hem alleen nóg perfecter met zijn eigen geklungel.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Nederlandse burgers kunnen de hoop voor de komende paar jaar in ieder geval wel laten varen. Lagere prijzen voor een huur- of koopwoning zal niet komen doordat het kabinet ineens veel meer huizen bij gaat laten bouwen. Dat krijgen ze nooit voor elkaar, in ieder geval niet voor de bedragen die ze eerst in gedachte hadden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten