omtzigt binnenhof

Rutte speelt weer vertragingsspelletjes: uitzoeken SMS'jes kost minimaal nog "een maand"

Politiekmei 27 2022, 18:00
Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is weer eens helemaal klaar met Mark Rutte. De reden? De premier vertraagt volgens hem willens en wetens het proces om SMS-gate eindelijk tot een goed einde te brengen.
"Vlak voor Hemelvaart een brief van Rutte over zijn SMS'jes," laat Omtzigt weten op Twitter. "Dat is bewuste vertraging - de Kamer had het voor Hemelvaart opgevraagd."
"Bij zo ongeveer elke provider in Nederland kun je de rekeningen online downloaden met daarop al je telefoongesprekken en verstuurde SMS'jes," legt Omtzigt daarna uit. "Dat is dus even een kwestie van de afgelopen 12 maanden downloaden en klaar. Dan weet je wat je verstuurd hebt."
En niet alleen dat, zegt Omtzigt, het kabinet heeft zelfs bewust een "beter systeem" gecreëerd om appgesprekken en dergelijke in op te slaan. Dat gebeurde in 2021, juist omdat het kabinet hoegenaamd begreep dat er op losse wijze mee omgaan het vertrouwen in de democratie nogal ondermijnt.
"De systemen waarin appjes zitten, zijn er dus," aldus Omtzigt. "De rekeningen met de informatie ook (en die valt overigens ook onder de sleepwet, zodat die binnen een paar minuten beschikbaar is). Maar de Kamer moet weer weken wachten en we zullen dus extra vragen moeten stellen."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Tja. Zo gaat dat helaas tegenwoordig. En het ergste is dat ook Omtzigt niet voor de motie van wantrouwen stemde over deze SMS'jes. Naar eigen zeggen deed hij dat niet omdat er nog niet afdoende bewijs was, maar dat is mijn inziens onjuist. Het was héél duidelijk welke kant dit opging; er was al voldoende materiaal om hem te dumpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten