20220228 Debat over situatie in Oekraïne Rutte 5

Schokkende peiling De Hond: Rutte IV nog maar op 52 magere zetels, FVD, PVV en BBB in de lift

Politiekmei 15 2022, 10:45
De regeringscoalitie heeft de afgelopen week wéér drie virtuele zetels moeten inleveren. Als er vandaag verkiezingen waren zouden VVD, D66, CDA en ChristenUnie samen uitkomen op een mager 52 zetels. Daarmee is het draagvlak voor Rutte IV nu écht totaal verdwenen.
Lange tijd leek het erop dat de VVD alles kon maken. Rutte en zijn vrienden maakten er een puinhoop van, hebben lak aan de burger, storten hele gezinnen in de financiële misére maar op de één of andere manier blijft de VVD op ruim meer dan 30 zetels staan. Nou, die tijd is voorbij. Want de VVD moet nu genoegen nemen met 25 virtuele zetels in de nieuwste peiling van Maurice de Hond. En D66? De MeToo-partij van Nederland komt uit op slechts 13 zetels.
Dit betekent dat de VVD sinds de verkiezingen van vorig jaar maar liefst 9 virtuele zetels heeft verloren. D66 heeft er nóg meer moeten inleveren: 11. Het zijn enorm indrukwekkende cijfers - hoewel voor de partijen natuurlijk op een verkeerde manier. Want dit soort verliezen zie je niet vaak, zeker niet bij partijen die nét begonnen zijn aan een 'nieuwe' coalitie. Hilarisch genoeg hebben die twee partijen daardoor zelfs meer zetels verloren dan het CDA. Dat heeft namelijk 8 virtuele zetels moeten inleveren. Alleen is die partij wel heel veel kleiner omdat de 'christendemocraten' met maar 15 zetels begonnen.

De winnaars

Als er verliezers zijn, zijn er natuurlijk ook virtuele winnaars. En ja, dat klopt. Want de afgelopen week zijn FVD, PVV en BBB gestegen. Deze drie partijen hebben er samen 3 zetels bij gekregen; precies het aantal dat de coalitie heeft ingeleverd.
Voor FVD geldt dus dat die fractie bij nieuwe verkiezingen (minstens) net zo groot zal worden als de ze nu is. Ondertussen geldt voor BBB dat die partij significant groter is dan haar grote concurrent; de partij die ze eigenlijk aan het vervangen is, inderdaad: het CDA. En tenslotte de PVV: Geert Wilders en de zijnen zijn in deze nieuwe peiling weer met groot gemak de tweede partij van het land. 
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Goed nieuws, natuurlijk. Het enige slechte nieuws? Er zitten waarschijnlijk nog lang geen nieuwe verkiezingen aan te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten