djh05310 carola schouten cu

Schouten verlengt overgangstermijn nieuw pensioenstelsel: overwinning of uitstel van executie?

Politiekmei 23 2023, 20:00
Het kabinet heeft toegegeven aan de druk van het CDA, PvdA en GroenLinks en minister Carola Schouten (Pensioenen) heeft nu ingestemd met het geven van een jaar extra tijd aan pensioenfondsen om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit betekent dat pensioenfondsen tot begin 2028 hebben om te switchen naar het omstreden nieuwe stelsel.
Hoewel dit compromis als een overwinning kan worden beschouwd voor deze partijen, is het voor critici verre van voldoende. Ondanks de uitbreiding van de overgangsperiode zijn er nog steeds grote zorgen en twijfels over de risico's van het nieuwe pensioenstelsel.
Onlangs bestempelde de denktank van het CDA het nieuwe pensioenstelsel als een "ramp". Zij stellen dat de verlenging van de overgangsperiode de inherente problemen van het nieuwe stelsel niet wegneemt. De gevaren en onzekerheden van het nieuwe stelsel blijven bestaan, ongeacht hoe lang de overgang duurt.
Binnen de partijen zijn er al oproepen om de overgang nog verder uit te stellen. GroenLinks senator Bram van Gurp pleit voor een uitstel tot 2029, terwijl CDA senator Ria Oomen een overstap in 2030 voorstelt. Hoewel minister Schouten hier momenteel niet mee instemt, sluit ze niet uit "dat het later wordt als dat in de praktijk nodig is."
Ondanks deze tegemoetkomingen, veranderen ze niets aan de fundamentele problemen met het nieuwe pensioenstelsel. De verlenging van de overgangsperiode kan worden gezien als het verplaatsen van het probleem, in plaats van het oplossen ervan.
Volgende week stemt de Eerste Kamer over het nieuwe pensioenstelsel. Hoewel de concessie van minister Schouten enige steun kan hebben gewonnen, is het te hopen dat partijen zoals het CDA, PvdA en GroenLinks hun kritische houding behouden. De stem van de Eerste Kamer is cruciaal voor de toekomst van pensioenen in Nederland.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is een kwestie van nationaal belang. Het is niet alleen een kwestie van timing, maar ook een kwestie van het waarborgen van het financiële welzijn van de Nederlandse gepensioneerden. Daarom moeten partijen die pleiten voor uitstel zich niet alleen concentreren op de overgangsperiode, maar ook op het aanpakken van de fundamentele problemen van het nieuwe stelsel. 'Een beetje langer uitstel' is simpelweg niet goed genoeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten