Sigrid Kaag Minister van Financiën 9O1A6749

Kabinetscrisis: Sigrid Kaag haar vertrouwen in Wopke Hoekstra is weg

Politiekaug 22 2022, 11:48
Het einde van dit rampenkabinet is misschien dichterbij dan we denken. Er wordt namelijk meer gelekt dan ooit tevoren. Het AD schreef vandaag een mooie reconstructie over het Catshuisoverleg en de ministerraad van vorige week. 
Afgelopen donderdag was het eerste Catshuisoverleg na de zomervakantie. Het overleg ging over asielcrisis, de stikstofcrisis en mogelijke koopkrachtreparaties. Wopke Hoekstra geeft bij dit overleg aan dat het CDA de deadline van 2030 om de stikstofdoelen te halen wil loslaten. Hoekstra zegt: ,,Daar heb ik een interview over gegeven in het AD van morgen en dat is goed voor jullie om te weten. Dat heb ik gedaan als CDA-leider en niet als minister van Buitenlandse Zaken.’’ Vervolgens breekt er bij zijn collega's paniek uit. ,,Wopke, wat heb je dan gezegd?’’ ,,Waar ben je mee bezig?’’ wil Kaag van Hoekstra weten. 
Doordat Hoekstra vaag blijft van wat hij precies gezegd in het interview stijgt de irritatie aan tafel. Een lek zegt daarover; ,,Je wordt gewaarschuwd en je weet niet voor wat. Dan moeten we het maar lezen en de volgende dag verder praten. Het was voor iedereen wel duidelijk dat je zo niet toekomt aan constructief kijken naar de grote uitdagingen van dit jaar. Dat gaat niet als alles in het teken staat van een onbesuisde Alleingang.’’
De volgende dag op vrijdag vindt de eerste ministerraad plaats in de Trêveszaal na de zomervakantie. Iedereen heeft het beruchte interview met Hoekstra in het AD kunnen lezen. Het lek; ,,Bij de collega’s was veel frustratie. Niet alleen over het momentum, maar vooral: dat Hoekstra het via de krant speelde. Als het CDA echt problemen heeft met de achterban, moeten ze dat met ons delen. Het geeft gewoon echt een knauw dat Hoekstra dit niet met ons heeft besproken.’’
De CDA-bewindspersonen geven aan dat de deadline van 2030 niet heilig moet zijn. Sigrid Kaag antwoordt hierop; ,,Het vertrouwen is weg.” Hiermee is deze kabinetscrisis geboren. De zoveelste crisis onder Rutte IV. Ook van der Wal (VVD) laat zich horen tijdens de ministerraad. Zij wijst Hoekstra erop dat het CDA Remkes als bemiddelaar wilde. Het CDA is dus echt het contact met hun boerenachterban verloren je gaat toch niet de stikstofbeul Johan Remkes naar voren schuiven. Ongelooflijk!
Geert Wilders (PVV) is helemaal klaar met het Kabinet Rutte IV. Wilders zegt; ''Ze hebben Nederland in een diepe, diepe crisis gestort. Niemand vertrouwt ze nog. En nu vertrouwen ze zelfs elkaar niet meer.'' Hiermee  zet Wilders alvast de toon voor het debat van morgen. 
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Sigrid Kaag (D66) is niet de enige die iemand niet meer vertrouwt. Weldenkend Nederland vertrouwt dit kabinet allang niet meer. Tijd voor Rutte IV om af te treden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten