Staatssecretaris Van der Burg (Asiel): 'Nederland mag asielzoekers uit andere EU-landen terugsturen'

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel): 'Nederland mag asielzoekers uit andere EU-landen terugsturen'

Politiekjun 10, 18:00
Héél langzaam maar zeker komen EU-lidstaten erachter dat een onophoudelijke asielinstroom wellicht toch niet zo wenselijk is. Asiel- en migratieministers zijn Europese regels overeengekomen waarmee het mogelijk wordt om grenscontroles uit te voeren en asielzoekers die ten onrechte het land binnen zijn gekomen, terug te sturen, meldt staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD).
Het gaat hier niet om regels die erop gericht zijn om asielzoekers uit veilige landen tegen te houden en terug te sturen, maar het is een begin. Nederland zou volgens deze nieuwe regels wel asielzoekers aan de grens tegen kunnen houden als blijkt dat zij in een ander EU-land al een asielaanvraag hebben gedaan.
Volgens Van der Burg betekent dit dat zo'n 3.600 mensen, die in Nederlandse asielzoekerscentra terecht zijn gekomen, met deze nieuwe regels eigenlijk teruggestuurd hadden kunnen worden. Maar goed, dat getal betreft alleen de mensen die nú binnen zijn gekomen en niet de mensen die inmiddels al weer uit beeld zijn verdwenen. In werkelijkheid zijn het er dus zeer waarschijnlijk heel veel meer.
Of deze nieuwe regels voor Nederland echt veel uit gaan maken moet ook nog maar blijken. De Europese Commissie staat nu toe dat Schengenlanden vanwege 'secundaire migratie' (asielzoekers die doorreizen na een aanvraag) grenscontroles mogen uitvoeren. We hoeven niet raar op te kijken dat Nederland hier niets mee gaat doen, zogenaamd vanwege 'personeelstekort' of vanwege de hoge kosten voor de internationale handel. En het is ook niet zo dat de overheid ín het land mag gaan controleren en asielzoekers terug mag sturen. Het gaat hier om controle en aanhouding aan de grens, zegt Van der Burg volgens De Telegraaf.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Hoewel dit dus een stap in de goede richting lijkt, maakt het ook pijnlijk duidelijk hoeveel invloed Brussel heeft op onze overheid en dus over onze eigen grenzen. Het enige voordeel hiervan is dat andere landen de meeste doorreizende asielzoekers er waarschijnlijk al tussenuit zullen pikken, waardoor Nederland relatief weinig grenscontroles uit hoeft te voeren. Maar goed, om dat nou een 'overwinning' te noemen gaat ook een beetje ver...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten