WhatsApp Image 2022 07 04 at 12421 PM

Stikstofgekte en EU-bemoeizucht resulteren in mestcrisis: 'Dit mondt uit in een mondiale voedselcrisis'

Politiekaug 17 2022, 14:46
Net als enkele andere EU-landen 'mag' Nederland van Brussel 'extra mest uitrijden.' We hebben een 'uitzonderingspositie.' Maar daar komt vrijwel zeker een einde aan. Dit betekent dat boeren afhankelijker gaan worden van kunstmest. En daar zit 'm nou juist de kneep. Want daar is heel veel aardgas voor nodig, en dus willen de bovenonsgestelden dat niet. CDA'er Derk Boswijk huilt nu krokodillentranen dat de energiecrisis zo een voedselcrisis kan worden. Joh, echt waar?
Het is zeer wel mogelijk dat Nederland een significant deel van de gasvoorraad - die al snel slinkt - in de winter moet gebruiken om kunstmest te maken. Brussel geeft ons hoogstwaarschijnlijk namelijk geen toestemming meer "extra mest" uit te rijden. Boeren moeten dan dus kunstmest gebruiken.
Maar daar is heel veel gas voor nodig. En stikstof.
Dat gaat voor problemen zorgen. Ten eerste, zegt Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie, gaan er gewoon boerenbedrijven over de kop. "[B]oeren [moeten] meer gaan betalen om mest af te voeren en ten tweede moeten ze meer kunstmest kopen. Zo simpel is het. En dat in deze tijd, waarin kunstmest al drie à vier keer over de kop is gegaan," zegt hij. Voor veel van hen betekent dat einde oefening.
In Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen staat de grootste kunstmestfabriek van Noord-Europa. Maar de stikstofgelovigen willen dat die fabriek sluit. Want bij de productie komt veel stikstof vrij. Dit houdt in dat er dan dus niet alleen een mesttekort komt, maar mogelijk zelfs een kunstmesttekort. Boeren gaan ofwel failliet of kunnen niet zoveel voedsel verbouwen / dieren onderhouden als voorheen.
CDA'er Derk Boswijk - die in geen velden of wegen te bekennen is als het om de boeren gaat - zegt zich nu opeens grote zorgen te maken. "Zo mondt de energiecrisis straks uit in een mondiale voedselcrisis," zegt hij. Jawel, de problemen rond kunstmest kunnen zo nog groter worden dan het stikstofprobleem. "Dit kan echt desastreuze gevolgen hebben."
Waarom dat zo is? Nou, best simpel. Nederland exporteert heel veel (kunst-) mest. Als dat niet meer kan hebben ze met name in armere gebieden - denk aan Afrika - geen mest meer, en kunnen ze daar fluiten naar hun voedsel.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Let goed op. De stikstofcult is bereid om heel veel arme mensen - met name in Afrika - op te offeren voor hun zieke sekte-ideologie. Dát is de kant die we opgaan - en Boswijk is de grootst mogelijke hypocriet dat hij nu opeens wel kritiek heeft, waar hij het CDA-beleid tot nu juist steeds steunt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten