shutterstock 149952899

Stikstofminister Van der Wal (VVD): 'Geen andere keuze dan rigoureus ingrijpen'

Politiekjun 07 2022, 16:00
Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof denkt dat ze vrijdag met "een keiharde boodschap" moet komen wat betreft de stikstofuitstoot. Afgelopen vrijdag lekte het stikstofplan uit, waaruit blijkt dat sommige delen van Nederland de uitstoot van stikstof met 70 tot 80 procent zou gaan worden verminderd. Van der Wal lijkt dit plan er gewoon doorheen te willen rammen.
Zoals met zo'n beetje ieder plan dat nadelig uitpakt voor grote groepen mensen en sectoren, wil het kabinet eerst even het sentiment toetsen. Gewoon even kijken of half Nederland direct in brand vliegt, of dat men het gegeven toch wel gaat slikken. Kennelijk durft het kabinet het wel aan om het stikstofplan (wellicht in iets afgezwakte vorm) door te zetten, want Van der Wal wacht de doorrekeningen niet eens af en trekt nu al de conclusie dat het tijd is voor de botte bijl.
Opvallend is dat ruim vierhonderd VVD-leden uit het hele land zaterdag op een congres van hun partij een motie in zullen dienen, waarin zij afstand nemen van het stikstofbeleid. "Offer niet onze agrarische bedrijven op aan een achterhaalde theoretische methode, maar kies voor beleid op basis van feiten en haalbare scenario's", stellen zij volgens de NOS.
Maar die rekenmethodes maken schijnbaar niet zoveel meer uit. De conclusie is allang getrokken: iedereen gaat pijn lijden. Boeren zijn de grootste uitstoters van stikstof dus daar gaan de grootste klappen vallen, maar andere sectoren zijn (in veel mindere mate) óók aan de beurt. Dat heeft voor het kabinet het voordeel dat boeren niet als zondebok kunnen worden aangemerkt, want 'de rest moet ook inboeten'.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Van der Wal gaat er nu dus waarschijnlijk voor zorgen dat boeren zullen worden onteigend en diverse sectoren ook klappen te verduren krijgen, zodat men 'de natuur kan redden' en Hugo de Jonge zijn honderdduizenden woningen op vruchtbare landbouwgrond neer kan plempen. Dan hoeft de VVD ook niets te doen aan migratiebeleid, is GroenLinks weer blij dat de natuur is 'gered' en kan D66 opgelucht ademhalen omdat de rest van Nederland ook zal verstedelijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten