2089067735 e1ac9f5a83 c

Strijd om 'gratis' zorg in Nederland: Zorgpremie dreigt te stijgen met 25 euro

Politiekdec 28 2023, 18:00
Linkse dromen, rechtse nachtmerries: het lijkt wel alsof de politiek in Nederland een verwoede strijd voert om te kijken wie de zorg het snelst onbetaalbaar kan maken. De nieuwste stunt? Het eigen risico in de zorg afschaffen. Klinkt mooi, toch? Maar wacht even, daar hangt een prijskaartje aan: een forse verhoging van de zorgpremie, tot wel 25 euro per maand. Bedankt, hoor!
Dit ideetje komt van onze vrienden bij de SP en de Partij voor de Dieren. Hun motie werd enthousiast aangenomen in de Tweede Kamer. Maar wat zij er niet bij vertellen, is dat deze 'zegening' iedereen opzadelt met een jaarlijkse extra kostenpost van 300 euro. Een sigaar uit eigen doos, als je het mij vraagt.
Demissionair minister Ernst Kuipers, die over Volksgezondheid gaat, is ook niet bepaald gecharmeerd van dit plan schrijft het AD. En hij heeft een punt. Het eigen risico houdt ons scherp, laat ons nadenken voordat we voor elke kuch naar de dokter rennen. Het helpt onnodig zorggebruik te verminderen. Maar ja, dat is natuurlijk te logisch voor de wereld van vandaag.
Dan hebben we nog de vergelijking met Europa. In Nederland is het eigen risico maar 9% van de totale zorgkosten, terwijl het Europese gemiddelde op 18% ligt. We hebben het hier dus relatief goed, maar daar hoor je die linkse roeptoeters niet over.
En wat krijgen we voor die hogere zorgpremie? Meer druk op de zorg, wachtlijsten die door het dak gaan, en een zorgstelsel dat op het punt staat om te imploderen. Alles voor een utopie van gratis zorg, die in werkelijkheid betaald wordt door Jan en alleman.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Zo zie je maar weer, linkse idealen zijn prachtig op papier, maar in de praktijk betalen we allemaal de prijs. En die prijs is niet mals. Dus, bedankt SP en Partij voor de Dieren, voor weer een stap richting de economische afgrond. Misschien moeten we ons toch maar eens gaan afvragen of gratis wel echt zo gratis is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten