[Video] Job Knoester noemt Rutte recht in zijn gezicht een psychopaat: 'Zijn gewoon wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan'

Politiekmrt 14 2023, 10:55
Bij Vandaag Inside was het gisteren bepaald geen feestje voor Mark Rutte. Want hij werd niet alleen afgekat door Johan Derksen, nee, ook graag geziene gast Job Knoester ging even los. Die zei namelijk recht in Rutte's gezicht dat hij een psychopaat is. Rutte kon dat niet waarderen en zei dat al die affaires echt niet van hem afglijden, dat hij daar op zijn manier best last van heeft.
Knoester zette de aanval in door eerst alle schandalen op te noemen waarvan Rutte steeds zei: "Daar heb ik geen actieve herinnering aan." Het ging om de Teeven-deal, dividendbelasting-memo, bombardement in Irak, Omtzigt, sms'jes... "Dan zeg je elke keer 'geen herinnering aan,' maar dan zeg ik: of je liegt op die momenten óf je hebt echt geen herinnering en dan ben je niet in staat om premier van dit land te zijn."
Wilfred Genee vroeg even later Knoester: "Jij noemde Rutte laatst een psychopaat. Wat bedoelde je daar precies mee?" Nou, dat hoefde Knoester niet twee keer gevraagd te worden. Hij nam het woord heel blij en, hop, daar ging hij.
"Nou, dat kan ik heel goed uitleggen was het antwoord. Dat heeft te maken met dat wetenschappelijk onderzoek zegt dat er heel veel niet-criminele psychopaten zijn. Die zie je vooral terug in de top van het bedrijfsleven en in de top van de politiek. En eigenlijk heeft dat te maken met wat ik net zeg: als iemand zo vaak wegkomt met zoveel ellende [...] en het glijdt allemaal zo makkelijk van je af..."
Op dat moment onderbrak Rutte Knoester. Maar die bleef doorpraten want die wilde dat punt afmaken. Bij Rutte zie je nooit dat hij ergens last van heeft.
Rutte vond dat niet fijn en zei daarop: "Wat jij hier nou zegt is dat het mij niet raakt. En ik ga hier niet zitten vloeken. Maar dat is gewoon niet waar... Ik heb twee weken geleden met [het ouderpanel van de toeslagenaffaire] gezeten. Ik ga binnenkort weer met ze zitten. Dat zijn verschrikkelijke verhalen en die moeten we dus ook óplossen."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Maar die reactie was natuurlijk juist meer bewijs dat Knoester een punt heeft. Psychopaten - niet-criminele psychopaten ook - zijn namelijk heel goed in het imiteren van gevoelens. Maar ze doen dat op een beschrijvende manier. Ze zeggen dus "dat is heel zielig, dat is vreselijk" maar als je goed naar hun lichaamstaal kijkt zie je: die woorden doen niets met ze. Sterker nog, het is alsof ze losgekoppeld zijn ervan. Woede is de gemakkelijkste emotie voor ze om erin te gooien, en dat is dan ook wat je bij Rutte zag op dat laatste moment: "En die moeten we dus ook óplossen." Dat werd gezegd met boosheid. 
Empathie? Sympathie? Zag iemand dat terug in zijn lichaamstaal? Zelfs de manier waarop hij praat is afstandelijk. Het is niet "ik vind dat verschrikkelijk, ik voel me daar extreem slecht door," maar "dat is verschrikkelijk" en "dat is vreselijk." 
Abonneer je op mijn Substack-nieuwsbrief en ontvang extra artikelen, columns, video's én podcasts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten