mark rutte minister president 9o1a6926

[Video] Johan Derksen haalt hard uit naar Mark Rutte: 'Alleen de dictator van een bananenrepubliek zou blijven zitten!'

Politiekmaa 14 2023, 8:00
Als Mark Rutte dacht dat zijn aanwezigheid bij Vandaag Inside appeltje-eitje zou worden, nou, dan kwam hij terug van een koude kermis. Johan Derksen zette gisteravond namelijk op verschillende momenten hard de aanval in op de premier voor wie hij het respect eigenlijk is verloren. Zo beet Derksen Rutte onder meer toe dat, gezien de Toeslagenaffaire gevolgd door het Groningenschandaal, "alleen een dictator van een bananenrepubliek" trots op zijn plek zou blijven. "De minister-president van een beschaafd land," daarentegen, was al lang opgestapt.
Er was veel kritiek op het Talpa-programma Vandaag Inside. VVD-leider en premier Mark Rutte mocht daar gisteren - twee dagen voor de verkiezingen - namelijk aanschuiven. Andere partijleiders waren niet welkom. Aangezien VI één van de best bekeken programma's van Nederland is kwam dit eigenlijk neer op enorm belangrijke gratis tv-reclame voor de VVD.
Toch ging dat een beetje anders. Hoewel Wilfred Genee op zijn manier vriendelijk was voor Rutte stond Johan Derksen er anders in. Die bekritiseerde Rutte recht in zijn gezicht en verwoordde daarmee de gedachten van heel veel kiezers.
"Als je de verantwoordelijkheid hebt voor iets en er gaat iets dramatisch mis, dan moet je in het leven weleens je consequenties trekken," legde Derksen uit aan Rutte. Daarbij gaf hij het voorbeeld van "het apneu-drama bij Philips. Daar zal de directeur niet aan meegewerkt hebben, maar die heeft wel zijn consequenties getrokken. Na de toeslagenaffaire vond ik al dat het de hoogste tijd werd."
"Na Groningen vond ik dat je niet meer kon blijven. Want je hebt jarenlang die poen uit Groningen opgestreken, en je hebt je ogen dichtgeknepen voor het menselijk leed daar," aldus Derksen. Ja, ging Derksen tegen Rutte, "[je hebt drie keer voor de bühne je excuses gemaakt. Maar ik vind dat ls je zo'n rapport krijgt, dan blijft alleen de dictator van een bananenrepubliek zitten. Niet de minister-president van een beschaafd land."
En Derksen was nog niet klaar. "Jij zegt weleens, 'ik wild de tijd hebben om te herstellen.' Dat is onmogelijk. Want dan had je dat al lang gedaan. De Toeslagen wordt niet hersteld, Groningen wordt niet hersteld. Die mensen leven daar al 12 jaar met de rug tegen de muur. Hele gezinnen ontregeld, in paniek en onder de stress. Ik vind dat je wat dat betreft gefaald hebt. Dan ben je misschien niet altijd zelf betrokken - al waren het wel altijd bewindslieden van de VVD, dat hele rijtje die dat allemaal deden - [maar] ik vind dat je nu de eer aan jezelf moet houden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Tijdens deze rant van Derksen zat Rutte er bijzonder ongemakkelijk bij. Bij het begin was zijn gezichtsuitdrukking nog positief, maar aan het einde van Derksens rant zag je de irritatie op Rutte's gezicht; blijkbaar is er niemand bij de VVD of in het dagelijks leven van Rutte om zo open en eerlijk met hem te spreken.
Abonneer je op mijn Substack-nieuwsbrief en ontvang extra artikelen, columns, video's én podcasts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten