1. Home
  2. [Video] Martin Bosma (PVV) sloopt de NPO: rapport geeft toe dat er belangenverstrengeling is

[Video] Martin Bosma (PVV) sloopt de NPO: rapport geeft toe dat er belangenverstrengeling is

Politiek28 sep 2022, 11:23
In een video van pak 'em beet 9 minuten heeft Martin Bosma, Tweede Kamerlid voor de PVV, de héle corrupte NPO gesloopt. Want er is een rapport verschenen over de publieke omroep... en daarin wordt dan eindelijk toegegeven dat 'de schijn van belangenverstrengeling' is gewekt wat betreft de rol van Shula Rijxman.
Een klokkenluider meldde zich jaren geleden met informatie dat belangrijke presentatoren van de NPO akkoord waren gegaan met ogenschijnlijk lagere beloningen... maar dan wel als er constructies in elkaar werden gezet waarbij het programma bijvoorbeeld werd 'gemaakt' door een productiemaatschappij in handen van... henzelf. Daardoor konden ze alsnog bakken met geld verdienen als medewerkers van een publieke omroep.
Tweede Kamerleden en de minister vonden dat allemaal heel erg schokkend. Er zou onderzoek gedaan worden! Wie naar voren werd geschoven om dat project te leiden? De secretaris-generaal van het ministerie van media en cultuur.
Die ging praten met de klokkenluider... en daarna hoorden we niets meer over dit verhaal. En dat is eigenlijk niet eens zo gek. Want later hoorden we dat Shula Rijxman die toen opperhoofd van de NPO was spannende hotelnachten doorbracht... met diezelfde secretaris-generaal.
Eén van de mensen die hier zich steeds mee bezighoudt is Martin Bosma, van de PVV. Bij GeenStijl legt hij uit wat er gebeurd is, en ook wat de inhoud van een recent verschenen rapport over de NPO, Shula Rijxman, en belangenverstrengelingen nou precies stelt.
En dat is niet het enige probleem waar Bosma en andere critici van de NPO tegenaan liepen. Rijxman heeft bijvoorbeeld ook "gelobbyd bij dezelfde secretaris-generaal voor meer geld voor de NPO, namelijk om dat te spenderen aan uitzendingen van het Songfestival." Oh, en dan blijkt ook nog eens dat Rijxman op vakantie is geweest met toenmalig minister Sander Dekker. Die ging over de media.
Is dat het dan? Nee. Recentelijk werd bekend dat Rijxman "een rekening heeft gekregen voor haar privébedrijf van de NPO." Oh ja, en ze stapte natuurlijk over van de NPO naar de Amsterdamse politiek, waar ze wethouder is voor D66 (schokkend he?).
"Het riekt aan alle kanten," zegt Bosma. En dan is het tijd om het rapport te bespreken. Want dat rapport stelt feitelijk dat Bosma al die jaren gelijk heeft gehad met zijn kritiek.
"Wat we al jaren wisten en vermoeden is dus gewoon bevestigd. De schijn van belangenverstrengeling," stelt het rapport. En dat is nog een vriendelijke, lieve woordenkeuze ook. Want je kunt wel ophouden met "de schijn van." Het wás gewoon belangenverstrengeling, en zowel Rijxman als D66 zijn er mee weggekomen.
Voorlopig, tenminste. Want Bosma wil dat er een nieuwe Tweede Kamerdebat gehouden wordt over dit rapport en dus over de overduidelijke corruptie bij de NPO. Nou ja, hij wil een voortzetting van een debat dat in juli gehouden werd, maar dat werd afgekapt omdat de betrokken partijen concludeerden dat ze hun werk niet goed konden doen zonder het rapport... dat Bosma nu dus in handen heeft.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Al met al was er ein-de-lijk steun voor het debat Bosma wilde. Of nou ja, eigenlijk toch niet. Want het commissariaat komt ook nog met een rapport, dat zich dan weer baseert op het rapport dat nu verschenen is. En ja, daarbij kijkt het commissariaat vooral naar de geheime constructies om geld te verdienen, terwijl Bosma het juist wil hebben over belangenverstrengeling.
En raad eens hoe de rest van de Kamer reageerde? Ja, we willen graag debatteren... maar wel pas als dat tweede rapport er is. Hoe lang dat duurt? Nou, dat weet niemand. Dat kan weken maar ook maanden duren. Bosma is er dan ook "niet vrolijk over."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten