[Video] "Waanzinnig!" René van der Gijp en Johan Derksen bewonderen Mark Rutte: 'Geweldig interview'

Politieksep 28 2022, 11:42
Johan Derksen en René van der Gijp zeiden gisteren bij Vandaag Inside dat ze groot respect hebben voor Mark Rutte. Want die gaf een geweldige prestatie af bij het interview met Sven Kockelman. Alleen is er wel een klein probleempje gaven ze toe: hij is een gewelde 'politicus,' maar als premier is hij een ware ramp. Tja, dat is wel een dingetje he?
"Waanzinnig." Dat zei René van der Gijp gisteravond toen presentator Wilfred Genee hem vroeg wat hij van het interview vond dat premier Mark Rutte maandag gaf aan zijn maatje Sven Kockelman. "Ik vind hem echt, hij is zo sterk."
"Die Sven Kockelman dacht bij het begin nog bij zichzelf, ik zal hem het vuur aan de schenen leggen," aldus Van der Gijp daarop, maar dat pakte heel anders uit. Ja, zei hij toen Genee hem interrumpeerde, Kockelman stelde Rutte alleen vragen die hij van verre zag aankomen, maar toch: "hij pareerde ze" stuk voor stuk. Zonder moeite.
Daarbij gaf Van der Gijp aan dat hij met name de tactieken van Rutte om vragen vooral niet te beantwoorden bewondert. "Als je het nou even splitst," citeerde hij Rutte, "en dan gaat hij gewoon verder."
Johan Derksen deed op dat moment ook een duit in het zakje. "Ik kom er later op terug. Nee, nee, je hebt een punt, maar ik kom er later op terug" citeerde Derksen de premier op zijn beurt. En ja, dat is natuurlijk precies hoe het gaat. Steeds weer. Niet alleen in interviews, maar ook in de Tweede Kamer. De man kan uren achter elkaar praten zonder echt iets te zeggen.
"Ik vond hem zo verschrikkelijk sterk," zei Van der Gijp. En ja, daar was de rest het mee eens. Want, zei Derksen, als je als VVD'er kijkt naar dit optreden begrijp je echt wel dat je Sophie Hermans niet zijn rol kan laten overnemen.
"Dit maakt alles weer goed?" vroeg Genee echter terecht op dat moment. Want ja, ze roepen wel dat hij zich zo goed verweerde, maar ondertussen is er crisis na crisis in het land.
"Nou nee, dit maakt niet alles goed," zei Derksen daarop. "Maar hij heeft nu de laatste tijd een keer of vijf bewezen dat hij in het nauw zat, en dat hij zich uit de meest benauwde posities [praat]."
Özcan Akyol, die er ook bij was, zei daarop dat dit toch niet betekent dat hij ook een goede premier is. Hij kan goed praten. Ja, dus?
Daar gingen Van der Gijp en Derksen dan ook wel weer mee akkoord. "Dat is 'ie niet," zei Derksen zelfs hardop. "Dat is 'ie niet, want als je die tien jaar analyseert dan is er één grote chaos achtergebleven."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En dat is natuurlijk precies het hele probleem met deze man. Als je hem bezig ziet in de Tweede Kamer, op straat in gesprek met kiezers, of zelfs in interviews, dan zie je een meester-politicus. Hij praat iedereen onder de tafel. Echt niemand kan aan hem tippen. Hij gaat rustig 10/12 uur door. Het maakt hem allemaal niets uit. En hij blijft zelfs grappen en grollen, en vriendelijk lachen.
Maar het probleem is dat er achter die vrolijke glimlach en vlotte babbel een man schuilgaat die ons land de afgelopen tien jaar naar de knoppen heeft geholpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten