'Wen er maar aan!' Minister Weerwind (D66) zegt dat criminelen vaker vrijkomen na levenslange veroordeling

'Wen er maar aan!' Minister Weerwind (D66) zegt dat criminelen vaker vrijkomen na levenslange veroordeling

Politiekokt 05, 11:11
Minisster Franc Weerwind van D66 zegt dat Nederlanders er maar aan moeten wennen dat tot levenslang veroordeelde criminelen vaker vrijkomen. Want, zegt hij, zo hoort dat te gaan in een "geciviliseerd land."
Onlangs was er veel onrust omdat crimineel Frenky P. "de eerste stappen naar resocialisatie" mag zetten. Frenky is niet zomaar een misdadiger. Nee. De man is verantwoordelijk voor zeven moorden. Daarom is hij tot levenslang veroordeeld... maar er is besloten dat hij toch vrij mag komen (als hij zich enigszins gedraagt).
Daar is natuurlijk veel kritiek op vanuit de samenleving. Maar minister Franc Weerwind zegt nu dat de burgerij er maar aan "moet wennen" dat dit soort dingen gebeuren. Het zal namelijk veel vaker voorkomen, nu levenslang sinds 2016 niet meer per definitie levenslang is (wat het wel was).
De reden dat levenslang toen feitelijk werd afgeschaft is dat de Hoge Raad toen de visie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens overnam. Het EHRM liet eerder weten dat levenslang zonder uitzicht op vrijlating "onmenselijk" is - en dus in strijd met de mensenrechten. Daarom wordt vrijlating tot levenslang veroordeelden nu wél in het vooruitzicht gesteld.
Maar Weerwind maakt op dit moment deze beslissingen zelf. Daar wil hij vanaf. Wat hem betreft moet dit voortaan overgelaten worden aan rechters. Want, zegt hij, dat maakt het "minder politiek" gekleurd.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Hilarisch, natuurlijk, want rechters zijn in grote aantallen D66-stemmers. Het is dus of een D66-minister die deze mensen laat gaan of een D66-rechter.
Nou ja, dat is misschien niet helemaal waar. Want er zit nú een D66-minister, maar het is helemaal niet automatisch het geval dat dit na de volgende verkiezingen ook zo is. Door deze verantwoordelijkheid aan rechters te geven zorgt Weerwind er dus eigenlijk voor dat gelijkgestemden er voor altijd over beslissen. En dus dat we er inderdaad aan zullen "moeten wennen" dat tot levenslang veroordeelden vrijkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten