portraitfactorynl de dagelijkse standaard 121 wilders

Wow! PVV, NSC, VVD én BBB gaan "met elkaar praten": is er dan toch hoop?

Politiekdec 08 2023, 9:00
Een heel mooie, positieve ontwikkeling in politiek land: Geert Wilders mag serieuze gesprekken voeren met Dilan Yesilgöz, Pieter Omtzigt én Caroline van der Plas over een kabinet Wilders I. Alle betrokkenen hebben na de verkenning door Ronald Plasterk besloten dat het tijd is om dieper op de materie in te gaan. Kan het dan toch gaan lukken?
Na de laatste gesprekken tussen Wilders en Van der Plas 1-op-1, tussen Wilders en Yesilgöz 1-op-1, en tussen Wilders en Omtzigt 1-op-1 heeft verkenner Plasterk goed nieuws. Hij denkt dat er serieuze vooruitgang is geboekt. De vier partijleiders kunnen nu allemaal met elkaar gaan overleggen - in een groep van vier, dus. 
Eerder lieten zowel Wilders als Omtzigt al weten dat "de lucht" in ieder geval deels "geklaard" was na hun privégesprekken. In die gesprekken heeft Omtzigt verschillende problemen aangekaart in het partijprogram van de PVV. Dan hebben we het dus over moskeeverboden, koranverboden, etc.
Het zal niemand verbazen dat Omtzigt daar niets mee te maken wil hebben. Wilders heeft hem op die punten blijkbaar een belangrijke toezegging gedaan. Wat die toezegging precies is gaan we later ontdekken áls de inhoudelijke gesprekken écht serieus worden. Dan krijg je mogelijk excuses van Wilders of het publiekelijk terugtrekken van items uit zijn partijprogram.
Yesilgöz liet eerder weten Wilders I alleen te willen gedogen. Daar was ze heel uitgesproken over. Dat ze nu toch inhoudelijk gaat praten kan twee dingen betekenen: 1) de andere partijen gooien de deur naar een gedoogcoalitie niet direct dicht of 2) Yesilgöz laat achter gesloten deuren ruimte voor een normaal, traditioneel kabinet.

Theater

Dat is de positieve interpretatie ervan. Helaas is er ook een heel negatieve mogelijkheid. Namelijk dat het allemaal theater is. Dat ze helemaal niet van plan zijn om Wilders I op te zetten, maar dat ze het spelletje even meespelen om het zo goed mogelijk te kunnen laten klappen straks.
Eerder deze week zei oud-FVD Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen tegen De Dagelijkse Standaard dat hij ervan overtuigd is dat dit is wat er gaat gebeuren: ze gaan een paar maanden lang met elkaar overleggen over Wilders I, misschien wel tot de zomer. Dan klappen die gesprekken en vervolgens zit er in no time een kabinet Timmermans I.
Helaas is dat scenario nog steeds zeer wel mogelijk. Als je luistert en kijkt naar de gesprekspartners behalve Wilders en Van der Plas, dan zie je dat Omtzigt en Yesilgöz er écht geen zin in hebben én ook nog eens overduidelijk politieke spelletjes spelen.
Laten we hopen dat dit niet is wat er uiteindelijk gebeurt. Jammer genoeg heb ik er een hard hoofd in - ik loop namelijk al wat langer mee. Onderhand weten we allemaal hoe het Haagse spel gespeeld wordt. Het partijkartel gaat echte fundamentele veranderingen niet accepteren. Punt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten