Wybren van Haga (BVNL) vindt het zorgelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer "bereid is om dienstplichtige militairen te laten sterven in Oekraïne"

Carlo van Remortel

Carlo van Remortel

Wybren van Haga (BVNL) vindt het zorgelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer "bereid is om dienstplichtige militairen te laten sterven in Oekraïne"

Wybren van Haga (BVNL) in de Tweede Kamer. Bron: De Dagelijkse Standaard.

De motie van Thierry Baudet die had moeten voorkomen dat Nederlandse Dienstplichtigen uitgezonden kunnen worden naar Oekraïne is gisteren verworpen. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft via een hoofdelijke stemming tegen de FVD-motie gestemd. We hebben de Tweede Kamerfracties om een reactie gevraagd.

Zo laat BVNL-voorman Wybren van Haga in een reactie aan De Dagelijkse Standaard weten dat “de stemming feilloos bloot legt welke partijen uiteindelijk bereid zijn om Nederlandse dienstplichtigen naar Oekraïne te sturen.” Verder schrijft van Haga dat ook BVNL begin vorig jaar een motie ingediend heeft die is aangenomen, daarin werd opgeroepen om geen Nederlandse militaire naar Oekraïne te zenden. Van Haga vindt het uitermate zorgelijk dat “een jaar later een meerderheid van de Tweede Kamer bereid is om dienstplichtige militairen te laten sterven in Oekraïne.” Van Haga voegt daar aan toe dat “BVNL zich hiertegen zal blijven verzetten.”

Volgens van Haga zou iedereen zich de vraag moeten stellen: “Ben ik bereid om mijn eigen zoon of dochter te laten sterven voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, of niet?” BVNL gaat er vanuit dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking deze vraag met “nee” beantwoord.

Uiteraard zijn er ook partijen die er anders over denken. Niet geheel onverwachts stemde met name de coalitiepartijen tégen de motie van Baudet. Dat zijn nou juist nét de partijen die zich maar wat graag bemoeien met het conflict in Oost-Europa. Daarnaast stemde ook oppositiepartijen zoals de SGP en Pieter Omtzigt tegen de motie.

Via zijn persvoorlichter laat Pieter Omtzigt, die nu als eenmansfractie opereert in de Tweede Kamer na zijn afsplitsing van het CDA, aan De Dagelijkse Standaard weten dat vanwege de drukte er geen uitgebreide stemverklaring voorhanden is en verwijst door naar de stemverklaring van Chris Stoffer (SGP) die dus ook namens Omtzigt een stemverklaring heeft afgegeven.

Stoffer zei in zijn stemverklaring dat we in Nederland “géén dienstplicht hebben, ook hebben we geen militairen die we inzetten in het conflict tussen Rusland en Oekraïne” en daarom is volgens Stoffer de motie “overbodig” en heeft zowel de SGP als Omtzigt om die reden tégen de motie van Thierry Baudet gestemd.

De assistent van Laurens Dassen (Volt) laat weten geen reactie te willen geven op het tegenstemmen van de motie. Verder hebben wij tot op heden geen reacties mogen ontvangen.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties