Zucht! Ook Boskalis boycot Israël

Geen categoriefeb 18 2014, 19:00
Westerse bedrijven zijn helemaal gek geworden!
We zijn als Nederland lekker bezig. Ahum. Eerst was daar ingenieursbedrijf RoyalHaskoningDHV dat zich terug trok uit een project in Israël. Vervolgens kregen we Vitens. Dat bedrijf wilde graag neutraal blijven en koos dus tegen Israël. Sommige bedrijven hebben een vreemde opvatting van neutraliteit. Vervolgens staakte pensioenbelegger PGGM haar investeringen in vijf Israëlische banken.
En we zijn nog lang niet klaar. Het ontmoedigingsbeleid van ons kabinet begint zijn vruchten af te werpen. Vandaag kwam de Israëlische krant Ha'aretz met het volgende nieuws naar buiten.

Boskalis dingt niet langer mee naar de bouw van twee havens in Israël. De baggeraar en maritiem dienstverlener zou zich uit angst voor politieke consequenties hebben teruggetrokken. Dat schrijft de Israëlische krant Ha’aretz dinsdag, zonder details te verstrekken over de aard van die gevolgen.

Telefoontje
Wat is er aan de hand? Waarom kiest Boskalis hier niet voor het geld en voor een mooie klus? We weten allemaal dat het ontmoedigingsbeleid van dit kabinet heel simpel werkt. Als een bedrijf gaat samenwerken met een Israëlisch bedrijf, of als een Nederlandse onderneming een klus uitvoert in Israël, krijgt het een telefoontje van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie alleen wanneer er een verband is met de nederzettingen van Israël, maar dat is natuurlijk maar net hoe breed je dat begrip opvat. Heel Israël heeft indirect te maken met die nederzettingen, zeker grote bedrijven.
In dat telefoontje van het ministerie vertelt een ambtenaar aan het bewuste bedrijf dat men activiteiten in Israël ontmoedigt. Het wordt niet verboden, maar zo'n telefoontje is natuurlijk wel degelijk een dreigement. Het zou mij dan ook niet verbazen als Boskalis bang is voor politieke consequenties die gaan komen uit de hoed van Timmermans.
Arabische wereld
Best begrijpelijk maar triest. Ook begrijpelijk, maar zo mogelijk nog triester is de volgende angst van bedrijven.

Behalve Boskalis zou ook het Italiaanse Condote de Agua zich hebben teruggetrokken. De Belgische rivaal van Boskalis Jan De Nul heeft volgens de krant pas een voorstel ingediend nadat het toestemming had gekregen dat te doen via een Luxemburgse onderneming. Op die manier zou Jan De Nul potentiële opdrachtgevers in de Arabische wereld te vriend willen houden.

De Arabische wereld te vriend houden. In landen als Dubai en Saoedi-Arabië zit namelijk geld zat. Tegelijkertijd is dit wel degelijk een trieste ontwikkeling. Bedrijven hollen weg bij de enige democratie in het Midden-Oosten. Het enige land in de hele Arabische wereld waar homo's, Joden, christenen en vrouwen vrij en veilig over straat kunnen lopen, wordt geboycot door westerse bedrijven.
En dat alles om te kunnen samen heulen met landen waar vrouwen verplicht met een hoofddoek over straat moeten. Dat alles om geld te verdienen in landen waar homo's worden gedood vanwege hun geaardheid. Dat alles om landen waar christenen worden vervolgd en uitgemoord te vriend te houden. Dat is toch de wereld op zijn kop?
Westerse bedrijven zijn helemaal gek geworden!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten