Windmolenpark kost staat 5 (VIJF) miljard euro

Geen categorieokt 06 2014, 10:00
5.000.000.000 euro is toch wat veel voor een hobbyproject van Greenpeace-activisten en hun vrienden.
Gisteren schreven onze grote vrienden van GeenStijl een stuk waarin ze uitlegden dat het voorlopig volstrekt belachelijk is om geld te stoppen in windmolens:

"De windmolens van nu zijn de vierkante wielen van de prehistorie. Het is wachten tot iemand met de ronde variant aankomt zetten, voordat we miljarden van ons geld in nutteloze vierkante wielen gaan investeren."

Ze hebben daar natuurlijk gelijk in. Windmolens zijn duur en buitengewoon inefficiënt. Hoe duur, vraagt u? Nou, ik zou zeggen: lees en huiver.

Het aanleggen van windmolenparken op zee kost 4,8 tot 5 miljard euro, afhankelijk van de locatie. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Minister Henk Kamp heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ja dat leest u goed. Dit hobbyproject van Diederik Samsom en tegenwoordig blijkbaar ook van Henk Kamp gaat ons - Nederlandse belastingbetalers - maar liefst 5.000.000.000 euro kosten. Dat is bijna net zoveel als het hele budget voor Defensie. En wat krijgen we daar voor terug?
Drie. Keer. Niets.
Ziet u, zowel Economische Zaken als het CPB zeggen dat windmolenparken qua energie weinig tot niets opleveren, en dat ze de CO2-uitstoot ook niet verminderen:

Volgens Europese afspraken mag namelijk met CO2-rechten worden gehandeld. Die CO2-rechten worden niet minder als je veel windmolens neerzet, zei CPB-medewerkster Annemiek Verrips zondag in het NOS Journaal.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp beweert dat dit allemaal niet klopt. Welnee, die Europese regels zullen uiteindelijk - wellicht, misschien, laten we het hopen - veranderd worden waarna dit onzinnige project ons toch nog iets kan opleveren.
Hopelijk. Allemaal even bidden tot Moeder Natuur en wie weet.
Kortom, de kosten rijzen de pan uit, voor het 'klimaat' levert dit plan niets op, maar Kamp zet tóch gewoon door. Dit ongetwijfeld omdat PvdA-leider Didi Samsom het eist. Normaal gesproken heeft de VVD immers niets op met dit soort waanzinnige vergezichten.
Het is bijna crimineel om dit windmolenpark neer te zetten. Laten we maar hopen dat het kabinet snel valt en dat dit soort wanstaltige ideeën daarna definitief in de prullenbak worden gegooid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten