Niets verloren: Turkse ex-premier Erbakan overlijdt

Geen categoriefeb 27 2011, 18:55
De Turkse oud-premier Necmettin Erbakan is vandaag op 84-jarige leeftijd overleden. En daarmee is er bitter weinig verloren gegaan.
Erbakan was namelijk een echte, antisemitische Islamist. Hij werd in 1996 premier. In 1997 stapte hij echter op nadat het leger liet weten genoeg te hebben van zijn Islamistisch beleid. Of hij stapte vrijwillig op of er zou een coup volgen. De keuze was aan hem.
Nadien richtten sommige volgelingen van hem de AK Parti op. Deze partij zou gematigder zijn, maar is in de kern natuurlijk net zo fundamentalistisch als Erbakans oude partij. De man zelf richtte na zijn aftreden trouwens verschillende nieuwe partijen op, waaronder de zogenaamde Saadet Partisi op (Gelukspartij of Partij van het Geluk). Deze partij kon echter geen deuk in een pakje boter slaan - en gelukkig maar.
Erbakans overlijden is in Turkije groot nieuws. De media besteden er al de hele dag aandacht aan. Opvallend is dat met name de seculiere media en secularisten (op de straat) hun afschuw voor de man en diens denkbeelden niet onder stoelen of banken steken, terwijl AK-partikiezers zich veel positiever over hem uitlaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten