'Na Osama bin Laden, ook Mullah Omar gedood'

Geen categoriemei 23 2011, 10:15
Mullah Omar, de leider van de Afghaanse Taliban, zou zijn gedood.
Het commerciële televisiestation Tolo News meldt dat vandaag op basis van een anonieme bron bij de Afghaanse veiligheidsdienst.

Mullah Omar was shot dead as he was being moved from Quetta to North Waziristan by former ISI chief Gen. Hamid Gul, the source said.

According to the source, Mullah Omar has been killed two days ago.

Foreign sources have not yet confirmed the death.

Een woordvoerder van de Taliban zegt dat zijn leider nog altijd in leven is.
We zullen dus even moeten afwachten. Aan de ene kant geldt dat Tolo News nou niet direct de meest betrouwbare (of bekende in ieder geval) website is, maar aan de andere kant is het ook logisch dat de Taliban dit verhaal zou ontkennen zelfs als het wel klopt. Zie ook de reactie van de Taliban en Al Qaeda op de dood van Osama bin Laden, bijvoorbeeld. Eerst werd het ontkend, pas later gaf men toe dat hij dan inderdaad uit de weg was geruimd.
Het merkwaardige van Mullah Omar is dat er niet veel over hem bekend is. We weten dat hij de leider is van de Taliban, maar dat is het ook wel meteen. Oh, dát en het feit dat hij één van de meeste gezochte terroristen / criminelen ter wereld is, natuurlijk.
Osama bin Laden was in ieder geval een Omar-fan. Zoals ik het begrijp wilde de Saoedische terrorist dat Omar de leider zou worden van een verenigde Islamitische wereld, de nieuwe kalief. Blijkbaar was hij dus wel onder de indruk van de voormalige leider van Afghanistan.
Het zou voor ons - en voor de Afghanen, natuurlijk - bijzonder positief zijn als Mullah Omar zich niet meer onder de levenden bevindt. De Taliban zou er namelijk ongetwijfeld grote problemen door ondervinden. Sommige mensen zijn gemakkelijk te vervangen, voor anderen geldt dat niet. Je krijgt de indruk dat voor Mullah Omar het laatste geldt.
Ondertussen geldt dat dit een geweldige dubbelslag is voor de Amerikanen - áls de berichtgeving juist is, tenminste. Eerst wordt Osama bin Laden uit de weg geruimd, vervolgens ondergaat Mullah Omar hetzelfde lot. Al Qaeda en de Taliban worden zo dus onthoofd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten