Goedkoop 're-integratietraject': loop een dag achter een Pool aan

Geen categorieaug 14 2011, 9:02
"Meneer hiernaast mij suggereert dus dat er geen werk is. Nou, loop eens achter een Pool aan, dan vind je heel veel werk."
Wijze woorden van Marco Pastors, toen voorman van EénNL. De boodschap van het huidige kabinet is min of meer dezelfde: Nederlandse werklozen moeten het werk doen dat nu door arbeidsimmigranten uit Midden- en Oost-Europa wordt ingenomen. En terecht, dat er arbeidsimmigranten zonder speciale vaardigheden of kennis massaal werk kunnen vinden in Nederland terwijl we tegelijkertijd meer dan een miljoen uitkeringsgenieters hebben is een niet mis te verstaan signaal dat er iets mis is met de Nederlandse verzorgingsstaat. VVD-staatssecretaris Paul de Krom en VVD-minister Henk Kamp van Sociale Zaken willen dan ook de helft van de bijstandgenieters aan het werk krijgen, o.a. door de bijstand te versoberen.
De reacties zijn voorspelbaar: politici die zich dienstbaar hebben gemaakt aan uitkeringsgenieters spreken er schande van en vertegenwoordigers van de re-integratiebranche sturen ingezonden brieven naar De Volkskrant waarin ze steen en been klagen dat de VVD-bewindslieden het re-integratiebudget verlagen. Want, 'mensen uit de bijstand aan het werk krijgen gaat niet vanzelf'. Toch schijnt het Oost-Europeanen heel eenvoudig te lukken zonder overheidssteun massaal werk te vinden in Nederland. Zijn Nederlandse werklozen dommer dan Oost-Europeanen? Hebben ze minder kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt?
'Veel te vaak ontbreekt het bij deze groep aan scholing, taalbeheersing en andere vaardigheden', zo schrijft de vertegenwoordiger van de re-integratiebranche, geen moer gevend om Nederlandse werklozen maar wél doodsbang dat zijn industrietje het met minder overheidssteun moet doen, in De Volkskrant. En hij heeft het hier, voor de goede orde, niet over Polen, maar over Nederlanders. Als het op scholing, taalbeheersing en 'andere vaardigheden' aankomt dan kunnen de Nederlandse werklozen kennelijk nog een puntje zuigen aan Poolse arbeidsimmigranten. Vooral de beheersing van de Nederlandse taal schijnt indrukwekkend te zijn bij Polen.
Als 'willen werken' onder 'andere vaardigheden' valt, dan klopt het wel. Die 'vaardigheid' wordt bijstandgenieters echter het snelst 'geleerd' door te korten op de uitkering, zoals nu gaat gebeuren. Lukt het dan nog niet om werk te vinden, dan zou de overheid meeloopdagen kunnen organiseren voor Nederlandse werklozen: loop een dag achter een Pool aan en vind een baan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten