Ontmoedigingsbeleid Israël is inderdaad duidelijk

Foto:

SGP’er Kees van der Staaij stelde gisteren in de Tweede Kamer vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans. Die gaf heldere antwoorden.

Dat Nederlandse bedrijven Israëlische bedrijven boycotten, heeft al de nodige aandacht gehad op deze site. En dat is zwaar terecht. Het is onbegrijpelijk dat bedrijven zich laten verleiden tot dergelijke politieke uitingen. Het is nog onbegrijpelijker dat het om Israël gaat. Als bedrijven niet langer willen samenwerken met bedrijven uit, ik noem maar een paar mallotige landen, Saoedi-Arabië (waar christenen, vrouwen en homo’s 0,0 rechten hebben), Qatar (christenvervolging, slavernij), de Verenigde Arabische Emiraten (discriminatie van Joden) of Nigeria (homovervolging), zou ik dat nog een beetje kunnen volgen.

Maar Israël! Het enige land in het hele Midden-Oosten waar de christelijke gemeenschap groeit. In alle andere landen, en die zijn ‘toevallig’ islamitisch, krimpt de kerk. De vervolgingen eisen doden en zorgen er mede voor dat veel christenen op de vlucht slaan. Israël is bovendien het enige land in de Arabische wereld waar je als Jood veilig over straat kunt. Ook niet onbelangrijk lijkt me. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Van der Staaij
De SGP klom weer op de barricaden voor Israël. De partij hekelt het ontmoedigingsbeleid en de boycotsfeer die heerst in Nederland.

Vorige week werd bekend dat PGGM de banden met vijf Israëlische banken verbreekt, omdat die investeren in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. SGP-leider Van der Staaij zei toen dat er een boycotsfeer ontstaat ten opzichte van Israël en hij herhaalde dat vandaag. Hij vindt het ontmoedigingsbeleid onduidelijk. Volgens hem moet Nederland ermee stoppen en Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie is dat met Van der Staaij eens.

Palestijnen
Volgens Timmermans bestaat het ontmoedigingsbeleid al sinds 2006. Als dat al zo is, maakt dat het ontmoedigingsbeleid niet per se goed, lijkt mij. Heel snel mee stoppen. Want hoe breed trekt men dat ontmoedigingsbeleid? Bewoners van de nederzettingen moeten immers ook water drinken. Komt nog bij dat het door Vitens geboycotte bedrijf Mekorot ook water levert aan de Palestijnen. Zij zijn mede de dupe van dit besluit. Hetzelfde geldt voor de vijf banken waar PGGM de banden mee verbreekt.

Timmermans gaf in een antwoord op de vragen van Van der Staaij aan dat de bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor wat zij doen. Wel gaf hij toe: “dat als het ons (wie die ons ook moge zijn, de regering denk ik, of misschien bedoelt hij het ministerie van Buitenlandse Zaken) ter ore komt dat er bedrijven in of ten behoeve van de nederzettingen activiteiten ontwikkelen, we tegen die bedrijven zeggen dat we dat ontmoedigen”.

Telefoontje
Ik vind het eerlijk gezegd niet gek dat er dan bedrijven afhaken. Als ik een telefoontje van het ministerie van Buitenlandse Zaken zou krijgen met de boodschap dat ik een bepaalde opdracht als tekstschrijver beter niet kan accepteren, omdat zij dat ontmoedigen, krab ik wel een keertje achter mijn oren.

Daarnaast kan Timmermans volhouden dat dit staand beleid is, maar het is wel opmerkelijk dat er nu binnen een enkele maand twee bedrijven een dergelijk besluit nemen. Naast RoyalHaskoningDHV kan ik me niet eerder zo’n besluit herinneren. Moet ik daaruit afleiden dat Timmermans de druk op bedrijven opvoert? Of dat hij actiever bedrijven aan het benaderen is? In dat geval zullen er binnenkort meer bedrijven volgen.

Het beleid van deze regering is erg duidelijk. Wat betreft Israël dan. Over Saoedi-Arabië, Qatar, VAE, Nigeria en anderen hoor je ze niet. Over meten met twee maten gesproken.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!