Joh. Accijns op benzine in Nederland allerhoogst

Geen categoriefeb 01 2014, 10:15
We betalen ons blauw aan accijnzen op benzine en lpg, waardoor we noodgedwongen over de grens gaan tanken. Goed bezig, VVD en PvdA!
Er zijn weinig dingen zo dom als belastingverhogingen. Op de korte termijn levert het misschien een paar extra centen voor de staatskas op, maar als het even kan gaan wij Nederlanders liever de grens over om geld te besparen, met als gevolg dat er niet méér maar juist minder geld naar de overheid gaat.
De politiek is nu echt te ver gegaan. Nederland heeft op dit moment de hoogste accijns op benzine en lpg van alle Europese landen. Volgens een ranglijst van Nove, waar maar liefst 1000 zelfstandige tankstations bij zijn aangesloten, betalen we in Nederland 77 cent accijns per liter benzine. En dat is dan nog zonder 21 procent btw.

Volgens directeur Erik de Vries gaan steeds meer mensen en bedrijven in de buurlanden tanken. "Daardoor helpen wij alleen maar de staatskas van de buurlanden," zegt hij.

Dat zogenaamde 'weglekeffect' zal volgens De Vries oplopen tot ver voorbij de 600 miljoen euro.

Het is niet meer dan logisch dat er sprake is van een weglekeffect: door de accijnsverhogingen tanken wij liever in het buitenland en als we er dan toch zijn, halen we ook een treetje bier. Nederland is een klein land en in België en Duitsland, om maar een paar landen te noemen, zijn de accijnzen en btw op benzine en lpg en ja, ook op producten als bier en wijn vele malen lager dan in Nederland.
Nederlandse tankstations in de grensstreken dreigen logischerwijs in de problemen te komen. Want wie wil er nou bijna twintig cent per liter meer betalen aan benzine? Niemand. En toch blijft het kabinet van VVD en PvdA achter de accijnsverhoging van begin dit jaar staan. Het kabinet bewijst opnieuw niet bepaald ondernemersgezind te zijn, en dat de burger zich al blauw betaalt aan belastingen kan VVD en PvdA al helemaal niets schelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten