PVV senator: PVV moet een normale partij worden

Foto:

Ronald Sörensen heeft het beste voor met de PVV.

De Rotterdamse politicus Ronald Sörensen is niet alleen gemeenteraadslid geweest voor Leefbaar Rotterdam, maar hij zit nu in de senaat voor de PVV. Hij staat bekend als een man die erg loyaal is aan zijn partij(en), maar toch ook als iemand die voor zichzelf durft te denken.

Bij Leefbaar Rotterdam is dat geen enkel probleem (hij heeft daar nog altijd veel invloed), maar bij de PVV zou dat weleens problemen kunnen opleveren, zeker als hij dit soort uitspraken doet. En dan niet ‘achter de schermen,’ maar gewoon, in de krant:

Het roer moet om bij de PVV. Dat vindt Ronald Sörensen, Eerste Kamerlid van de partij van Geert Wilders. De partij moet democratischer en professioneler worden, en minder om alleen Wilders draaien. ‘Als we de PVV omvormen tot een echte partij, worden we de grootste in het land. Dan is de PvdA ten dode opgeschreven.’

Hij gaat verder door te zeggen dat de PVV de enige politieke partij met maar officieel één lid is: “Geert Wilders zelf. Dat werkte, maar dat gaat op de lange duur niet meer werken. We moeten de brede volkspartij worden die we zeggen te zijn. De partij moet overal wortels hebben, moet overal aanwezig zijn.”

“Als we de PVV omvormen tot een echte partij, worden we de grootste in het land. Dan is de PvdA ten dode opgeschreven.”

Hierin heeft hij natuurlijk volledig gelijk. Als de PVV een democratische partij zou zijn geweest, met goede afdelingen, en meerdere mensen die invloed hebben op de algemene leider van de partij (lees: Wilders), zou hij ongetwijfeld niet uit de bocht zijn gevlogen op verkiezingsavond, waarmee hij zijn partij voorlopig volledig buitenspel heeft gezet, en misschien zelfs voor altijd. Een paar goede adviseurs en enkele betrokken, invloedrijke afdelingshoofden hadden hem al lang kunnen vertellen dat een hele groep om ‘minder, minder, minder!’ Marokkanen geen handige pr-zet is.

Maar goed, Wilders wil dat niet. Hij is van zins om, ten koste van alles, zélf de touwtjes strak in handen te blijven houden. De mening van zijn partijgenoten doet er voor hem niet toe. Zoals hij vorige week zaterdag nog liet weten: zij hebben bij het kruisje te tekenen. Individuen die initiatief tonen en eigen ideeën hebben (over de partij) zijn niet welkom.

Eerder werd Hero Brinkman vanwege dit soort uitspraken uit de partij gezet. Ik verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen met Sörensen, maar hij neemt wel degelijk een risico. Hij begrijpt dat zelf maar al te goed:

“Ik ben geen 66 geworden om niet te zeggen wat ik denk. Ik ben voor niemand bang.”

Als Wilders verstandig is doet hij wat Sörensen hem aanraadt. Het is namelijk de enige manier om de PVV een mogelijke politieke comeback te laten maken. Daar bedoel ik dus mee dat hij door democratisering in de toekomst wellicht iets van verantwoordelijkheid kan nemen, als niet landelijk dan tenminste in bepaalde regio’s. Indien hij op de oude voet doorgaat is zijn partij in dat opzicht voor eens en altijd uitgespeeld; geen enkele andere partij wil iets te maken hebben met een club die strak geleid wordt door een man die een hele meute om minder leden van een bepaalde bevolkingsgroep laat roepen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!