EU veroordeelt Duitse tolplannen als 'discriminerend'

Geen categoriedec 15 2014, 12:00
Wat een onzin.
De Europese Unie is niet blij met de Duitse plannen om tol te eisen van een ieder die hun wegennetwerk gebruikt... waarbij de gevraagde tol alleen wordt teruggegeven aan inwoners van Duitsland en dus niet aan buitenlanders. Volgens Europa is dat 'discriminerend' en daarom verboten.

De Duitse plannen voor tolheffing op snelwegen zijn een schending van het „fundamentele beginsel van niet-discriminatie” in de EU. Dit zegt eurocommissaris Violeta Bulc (50) van Verkeer in een brief aan de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt, waarin de krant Bild inzage heeft gehad. De CSU-politicus wil zijn tolplannen woensdag door het kabinet-Merkel laten goedkeuren en vervolgens naar de Bondsdag sturen.

Nederland is één van de landen die zich op buitengewoon felle wijze tegen deze plannen heeft uitgesproken. Op zich is dat al triest genoeg - dit soort zaken gaan immers alleen Duitsland iets aan, Nederland heeft er niets mee te maken - maar het wordt nog erger: Den Haag heeft namelijk geklaagd bij Brussel. Na enig wikken en wegen zijn de megalomane technocraten die het voor het zeggen hebben in Europa dus tot de conclusie gekomen dat Nederland een punt heeft - wat flauwekul is, Nederlanders betalen immers niet voor Duitse wegen, Duitse burgers wel - en voila, dat is het dan. De Duitse regering kan waarschijnlijk terug naar de tekentafel.
Deze uitspraken van mevrouw Bulc zullen Merkels groeiende euroscepsis alleen maar doen toenemen. De Duitse bondskanselier vindt het al langere tijd vervelend dat Brussel zich met van alles en nog wat bemoeit. Met dit soort uitspraken is dat natuurlijk niet zo vreemd: het dient helemaal geen automatisch recht te zijn dat buitenlanders gratis gebruik kunnen maken van Duitse wegen. Sterker nog, als ze dat (zeker op grote schaal!) doen is er best iets voor te zeggen dat Berlijn geld van ze wil zien. Misschien dat dit niet heel vriendelijk is, maar logisch? Ja, dat is het wel.
Het goede nieuws is dat dit soort uitspraken van Europese commissarissen er ongetwijfeld voor zorgen dat de gemiddelde Duitser wat negatiever gaat denken over het grote Europese project. Op termijn levert ons dat misschien toch nog iets positiefs op: als de motor van Europa er geen zin meer in heeft staat het hele project op omvallen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten