Duitsland: Pegida wegzetten als neo-nazi’s is contraproductief

Screen Shot 2015-01-03 at 20.14.09
Foto: Jon Worth (bron: Flickr)

Noem het beestje bij zijn naam, aldus Arend Jan Boekestijn. Dit zijn gewoon patriotten. 

Arend Jan Boekestijn, oud-Kamerlid voor de VVD en columnist van Elsevier, heeft een geweldige column geschreven voor Elsevier. Hij legt daarin uit dat het Duitse establishment een enorme fout maakt door de groeiende Pegida-beweging weg te zetten als neo-nazi’s.

De Duitse organisatie Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het avondland) houdt elke maandag in Dresden demonstraties tegen ongebreidelde immigratie. De overtrokken reacties van Duitse politici hierop lijken sterk op de wijze waarop Nederlandse politici reageerden op Pim Fortuyn.

Het merkwaardige aan deze situatie is dat de leider van Pediga, Lutz Bachmann, zegt dat hij politieke immigranten wil blijven opnemen. Hij heeft eerst en vooral een probleem met laagopgeleide immigranten die niet kunnen of willen integreren. Deze mensen voegen in zijn eigen weinig toe aan de maatschappij. Daarom wil hij dat Duitsland het immigratiebeleid overneemt van Canada of Zwitserland: hoogopgeleide immigranten zijn welkom en politieke vluchtelingen ook. De rest moet maar lekker naar een ander land gaan waar ze misschien wél welkom zijn.

Heel gek is dat idee niet. Duitsland neemt namelijk ongelooflijk veel immigranten op. Dit jaar verwacht men dat er maar liefst 200.000 allochtonen bijkomen. 12 procent van de Duitse bevolking is van allochtone afkomst. Als er niets snel wordt ingegrepen verandert ons buurland de komende (tientallen) jaren dus radicaal. Je kunt je er iets bij voorstellen dat er hele volkshorden zijn die dat niet zien zitten… En nee, dan heb ik het niet alleen over onfrisse figuren zoals neo-nazi’s, maar over de gewone Duitser: hun Jan met de Pet die zich – terecht! – zorgen maakt om de toekomst van zijn land.

Wat denken Duitse mainstream politici wat er gebeurt als zij deze beweging nu afschrijven als nazistisch terwijl dat helemaal niet zo is? Denken ze echt dat ze Pegida daarmee kapot kunnen maken? Het enige wat ze ermee bereiken is dat deze mensen steeds gefrustreerder én radicaler worden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Boekestijn:

Het is te hopen dat de SPD en de Groenen snel de noodzaak inzien dat alle immigranten rechtsstatelijke waarden gaan omarmen. Want een rijk maar vergrijzend land als Duitsland is in toenemende mate afhankelijk van immigratie.

Hole in one, Arend Jan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!