Moslims en joden moeten ‘samenwerken tegen geweldsdreiging’

Een interessant initiatief.

Ibrahim Wijbenga, lid Strategisch Netwerk Radicalisering en Polarisatie en Esther Voet, directeur Centrum Informatie en Documentatie Israël, hebben samen een stuk geschreven voor de Volkskrant over de noodzaak voor joden en moslims om samen te werken tegen geweldsdreiging.

Joden in Nederland hebben ruime ervaring in de aanpak van provocaties, dreigementen en geweld. Het is voor moslims dus niet nodig het wiel opnieuw uit te vinden. Het CIDI is bereid de jarenlange ervaring met het registreren van haat te delen. In de gemeenschap blijkt men het plezierig te vinden ervaringen te delen met iemand met dezelfde achtergrond. Het is niet ondenkbaar dat dat ook voor de moslimgemeenschap geldt.

Normaal gesproken zou ik niet te spreken zijn over een dergelijk project omdat fundamentalistische moslims erom bekend staan dat ze onwelgevallige opmerkingen misbruiken om zichzelf neer te kunnen zetten als slachtoffers. In het geval van Wijbenga en Voet is dat anders: deze mensen staan er bepaald niet om bekend dat ze dat soort slachtoffergedrag van moslims steunen. Zo liet Wijbenga eerder weten dat moslims in de Schilderswijk op moesten houden met hun “hetze tegen de politie.” Niet zo zeuren, was zij boodschap, ze doen gewoon hun werk. In plaats van te klagen over Nederlandse agenten moet de islamitische gemeenschap in Den Haag maar iets aan zijn eigen extremistenprobleem doen. Veel belangrijker.

Als gezegd is Esther Voet van het CIDI. Vorig jaar liet zij weten aan Jalta dat islamitische allochtonen ervoor zorgen dat er steeds meer antisemitische incidenten plaatsvinden in ons land. Het hoeft niet te worden uitgelegd dat die voor een groot deel op het conto komen van moslims.

Volgens het CIDI komt ongeveer tweederde van het antisemitisme bij moslims vandaan. Eenderde dus niet, want extreem-rechts en links hebben er ook een handje van, maar 60 tot 70 procent dus wél.

Lees verder op pagina 2.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. NemTudom

  Ik vertrouw dit schrijven helemaal niet. Dit is echt de wereld op zijn kop. Nu er eindelijk tegen gas komt, wordt er vergoelijken verhaaltjes in het nieuws gebracht. Een echte aanval van de MSM om ons weer op andere gedachten te brengen. Vals spel zoals gewoonlijk. Prijs Rutte ook maar weer de hemel in.

 2. Kuifje

  Welke geweldsdreiging is er dan tegen moslims?

  De hele wereld is in de greep van moslim terreur. Talloze aanslagen en allerlei Jihadistische groeperingen die moorden en aanzienlijke steun genieten onder moslims zoals uit onderzoeken blijkt.

  Ook dus in Europa en dus in Nederland hebben we de nodige aanslagen en dreigingen gehad gepleegd door moslims.

  Ook kunnen moslims kunnen van alles roepen ; van openlijk Jodenhaat (wat we de afgelopen zomer hebben gezien) tot steun aan Jihadistische organisaties zonder dat het consequenties heeft.

  En nu word er net gedaan alsof er een soort ‘gewelddreiging” is tegen moslims.

  Onzin natuurlijk. Er is geen gewelddreiging tegen moslims. Als er al sprake is van geweld tegen moslims komt vaak van andere moslims die tot een andere stroming en/of islamitische organisatie behoren.

  Dit initiatief heeft alleen maar de bedoeling om mensen die kritiek op de islam hebben de mond te snoeren en kritiek op de islam gelijk te schakelen met antisemitisme.

  Maar kritiek op de islam is niet hetzelfde als antisemitisme.

  Jammer dat Ester hieraan meewerkt maar verbaasd ben ik daarover niet gezien de verklaringen van haar in het verleden.

  1. JanvanEechoud

   Wel éérlijk blijven, Kuifje!!
   Een varkenskop op de stoep leggen is véle malen gewelddadiger dan halzen doorsnijden, mien jong…..

 3. pietkremer

  Een verharde opstelling tegen joden en moslims moeten we tegen gaan. Maar wat te denken van de verharde opstelling van de ware gelovigen onder de moslims tegen ons ongelovigen en christenen ? De verharde opstelling van moslims tegen ons is immers de oorzaak van onze verharde opstelling tegen moslims. De ware gelovigen pleiten zelfs voor het plegen van aanslagen in Nederland. Daar maak je je niet populair mee.

 4. Avander

  Ik heb nooit een Moslim bedreigd. Ik heb nooit gehoord van Joden die Moslims bedreigen. Wel van een Joodse bevolking die zich teweer stelt tegen Moslim bedreigingen en daarbij dan nog ondanks alles prudent handelt.
  Wel leef ik in een maatschappij waarin Moslims mij en mijn naasten bedreigen. En mijn vertegenwoordigers die ik koos kijken de andere kant op en verzinnen de meest walgelijke smoezen om maar niets te hoeven doen.
  Stoppen met die lafheid, richt maar een paar nieuwe kampen en gevangenissen in. Daarin hoort een (te groot) deel van onze verrijkers thuis.

 5. hendrikush

  Wacht maar tot Jean-Claude in Brussel hier van hoort.
  Dan begint het gedonder in de glazen pas echt.

 6. NemTudom

  Vreselijk: twaalf doden bij aanslag op Frans satirisch weekblad 42

  Hier boven afgebeeld.

  Wil Ester nog meer bewijs. Ik zou zeggen neem de verraderlijke joden die hier zitten mee naar Israël voor het te laat is. Misschien dat de groep dan wat menswaardige gedachten kan aan kweken om normaal te denken en niet als een dimmy weg te kruipen achter hun bewoordingen.

 7. Jantje

  Om de moskeet, waar ik wel eens langkom, staat een enorm groot hek.
  Om de kerk waar ik wel eens kom, staat geen hek.
  Dat hek vind ik al teveel bescherming als de religie inderdaad zo vreedzaam is.

 8. aquarius

  Vandaag bewijzen de moslims maar weer eens wie er nu bedreigt en bedreigd wordt .
  Wij worden dus bedrogen .

 9. monach

  Al die plannetje om het moslim geweld binnen de perken te houden. De islam verbieden is de enige echte definitieve oplossing.

 10. Kuifje

  1. Nog1

   EJ Bron lult (zoals meestal) een beetje uit zijn nek. In Nederland houdt de KLPD dit bij;

   KLPD: ruim 800 incidenten na moord op Theo van Gogh

   De politie heeft in de eerste drie weken na de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november vorig jaar ruim achthonderd incidenten geregistreerd die verband hielden met die moord.

   In 67 procent van de gevallen ging het om strafbare feiten als bekladding, discriminatie, dreiging, brandstichting en belediging.

   Dat hebben de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) maandag geschreven in antwoorden op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Dijsselbloem en Van Heemst van de PvdA. Bijna een op de zes incidenten was gericht tegen een islamitische instelling. Vooral islamitische en christelijke gebedshuizen waren doelwit, waarbij moskeeën (104 keer) vaker werden getroffen dan kerken (37 keer).

   Ook scholen moesten het geregeld ontgelden: zestien keer een islamitische school en negen keer een christelijke. Verder kregen onder meer islamitische verenigingen en stichtingen, islamitische middenstanders en openbare overheidsinstellingen met incidenten te maken.

   Het Nationaal Informatieknooppunt van het Korps Landelijke Politiediensten heeft de gegevens van politiekorpsen tot en met 23 november geanalyseerd. Sinds 20 november is het aantal incidenten dat een relatie heeft met de moord op Van Gogh sterk afgekomen, aldus de ministers. Het strafrechtelijk onderzoek moet volgens hen nog uitwijzen wat de achtergronden van de incidenten zijn en of er een verband tussen de voorvallen bestaat.

   Maar het laat volgens de ministers onverlet dat de incidenten “in meer of minder directe wijze een reactie vormen” op de moord op Van Gogh en andere gewelddadigheden. “In die zin is er sprake van een verontrustende samenhang in de afzonderlijke gewelddadigheden, ook als daartussen geen directe relatie bestaat”, schrijven Donner en Remkes.

 11. Maaike

  Een mooi initiatief van deze organisaties.

 12. Future

  De moslims willen met de joden samenwerking, zodat ze hen nog eerder kunnen doden.

 13. vanGodlos

  Schaf de Koran, Thora en Bijbel af dan maak je al een goed begin ,zo lang deze vuilspuiterij blijft bestaan zo lang zal er moord en doodslag blijven ……Amen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.