De VVD is verrot tot op het bot

De meest corrupte partij van Nederland.

Jarenlang – nee, decennia! – hebben we grappen gemaakt over de vermeende corruptie van de PvdA. Salonsocialisten houden elkaar stelselmatig het hand boven het hoofd, doen alles wat God en Marx verboden hebben, maar doen wel net alsof ze heilig zijn. En zichzelf ondertussen maar verrijken.

Het afgelopen jaar is echter duidelijk geworden dat de sociaaldemocraten bepaald niet de enigen zijn met ethische problemen. Sterker nog, als je moet afgaan op nieuwsberichten van de laatste tijd kun je niet aan de conclusie ontkomen dat de ‘liberale’ VVD de PvdA tegenwoordig naar de kroon steekt.

Niet geheel verrassend vraagt het AD zich dan ook het volgende af:

VVD-Kamerlid Mark Verheijen legde deze week tijdelijk zijn werk neer, na een aangifte wegens corruptie. Hij is lang niet de enige VVD-politicus die in opspraak raakt. Corruptie, belangenverstrengeling, lekken, gesjoemel. Steeds weer komt er een andere VVD’er negatief in het nieuws. Wat is er toch aan de hand bij de liberalen?

Een goede vraag, en gelukkig heb ik er een antwoord op: de VVD is verworden tot een bestuursclubje van, voor en door insiders en carriere politici die het alleen maar doen voor hun eigen macht (of geldelijk gewin). Dát is er aan de hand.

Ooit waren VVD’ers over het algemeen ideologisch liberaal en gingen ze de politiek in om Nederland een beetje liberaler te maken. Ze hadden een duidelijke visie op de rol van de staat en wilden die in de praktijk brengen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Heel veel VVD’ers doen het voor zichzelf, familie en vrienden, en weten niet eens wat het liberalisme ideologisch nou echt inhoudt.

Daar komt bij dat ze al zo lang actief zijn in de politiek – en het al zo lang voor het zeggen hebben – dat ze in een totaal andere wereld leven dan wij. Een wereld waarin het niet netjes is als je onjuiste declaraties indient, maar meer ook niet. Zie hoe premier Rutte, de leider van de liberalen!, reageerde rond de ophef rond Kamerlid Mark Verheijen. De zaak was in zijn ogen “onredelijk opgeblazen,” en daar moest de kiezer het dan maar mee doen. Ach jongens, waar hebben we het eigenlijk over, die paar centen? Dat soort dingen horen er toch bij? Overal gebeurt weleens wat.

Toch?

Kortom, de VVD is een corrupte establishment-club geworden en diens leiders vinden dat wel prima. Dát is wat er is misgegaan.

De enige manier om dit op te lossen? De VVD moet enkele zware verkiezingsnederlagen leiden. Dat is de enige manier om de partij te dwingen om groot schip te maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

31 reacties

 1. Willie.F

  Er is nog maar een schoonschip partij ,dat is de PVV.

  1. Moose

   Precies en dat gaan we 18 maart zien!

 2. Avander

  Oh, ik weet wel waar het is misgegaan. Er was ooit een tijd dat je als politicus veel hardwerkende en eerlijke mensen om je heen had, in je familie, in een vorige baan en je huidige collega’s.
  Toen werden de budgetten nauwkeurig en op maat vastgesteld en werd daarbij naar eer en geweten aan de inkomstenkant zuiver en zorgvuldig aangeslagen.
  Nu werken er in de politiek gabbers en gabberinnen die geen benul meer hebben hoe je geld moet verdienen. Na hun bachelor-opleiding onmiddellijk een ruim betaalde baan bij overheid of grote bedrijven, jaarlijkse aanpassingen, vooral doorstomen in je carrière en gewoon niet eens meer weten of willen weten wat een ander voor zijn 2000,= netto per maand allemaal moet doen. Via via de politiek in en werken met immense bedragen, die geen bedragen meer zijn voor je, maar alleen getallen zijn geworden.
  Tonnen en miljoenen verspelen en verspeeld zien worden, het is toch maar gemeenschapsgeld (dus monopoly) en eigenlijk kan je niets fout doen, geen controle geen blik mee over je schouder. Dan wordt het al snel makkelijk naar jezelf toe als je voor je harde werk en tomeloze inzet (!) een extra bonusje verzorgt voor die vele reisuren, dat hapje onderweg en dat flesje wijn.
  Kom op mensen, ik doe het voor jullie, ik werk hier met miljoenen, dan moet je niet zeiken als er af en toe wat olie tussen de raderen wordt gegoten. De boel moet wel soepeltjes kunnen blijven draaien hoor.

  1. GenX

   Chapea Avander. Een kleine toevoeging. Er is geen links of rechts, liberaal of socialistisch meer. Het gaat om de knikkers en louter om de knikkers.

   1. van Urk

    En toch blijf ik erbij dat het door het socialistische gedachteplan van onze politici zelf komt, die zogenaamd deze ondergang heeft opzet door aan onze sociale voorzieningen te gaan sleutelen die hun linkse oud collega,s in de jaren 40 en 50 als “lokkertje” aan het volk ingesteld hadden om juist nu in anno 2015 door het af te willen breken hiermee dominanter in onze samenleving probeert binnen te dringen om ons te maken en te breken d.m.v. niet meer naar ons geluid of protest te willen gaan luisteren, overal onzinnige verboden opleggen,verhogen van belastingen enz. Hiermee krijg je precies hetzelfde als het oude communisme waarbij alles van de staat is en ook alles alleen daar geregeld wordt zonder te overleggen met instanties (want die zijn intussen allemaal al gesloopt) of met de burger zelf! En zo zit de EU precies ook in elkaar met diezelfde Marxistische trekjes!

 3. carthago

  Aan de foto te zien heeft de vvd wel een marktkraam,maar niets te verkopen.precies zoals ze in de politiek functioneren met hun doofpotten gezwam.

  1. Le Pro 58

   Chapeau

 4. arie_jansz

  Onthoud maar Michael, nog liberaler en ze worden nog corrupter….

  1. -Harry

   Zeg A-J ,

   Wat is er met de pvda-ers gebeurd dat ze zo corrupt zijn ?
   Is dat aan verrechtsing of verlinksing te danken ?

   Zou het kunnen zijn dat vele pvda figuren wel inzien dat ons hele continent dankzij hun eigen beleid ten aanzien van die kutmoslims toch wel naar de donder gaat en daarom maar stelen wat ze kunnen ?
   Net zoals bij het faillissement van een bedrijf iedereen nog even zoveel mogelijk probeert te stelen ?

   1. arie_jansz

    Je vraag zou ik graag beantwoorden, maar helaas grijp je er weer van alles bij zodat ik ook niet meer snap wat je nu precies wilt….

    Maar alle gekheid op een stokje, lagen we eens een periode van 15 jaar nemen x het aantal bestuurders van een specifieke partij en dit delen door het aantal smetjes, schandaaltjes en keiharde oplichting…

    Dan zien we de PVV nu al op een, VVD op twee, CDA op drie en pas op plek 4 de eerste linkse partij, de PvdA.

    Zullen we het maar even bij de feiten houden? Je maakt jezelf belachelijk.

    1. Willie.F

     Dat is een leugen PVV staat niet op één.

    2. -Harry

     Zuig jij aan dezelfde duim als Jacobus , A-J ?
     Eén archief samen ?

     Denk nog eens even aan Bert van der Roest , met die brutale rotsmoel en die grote bek , z’n verwaarloosde uiterlijk en z’n bedreigingen en weigeren op te stappen en weigeren terug te betalen .
     Veel erger kan tuig niet zijn , op jouw favoriete koppensnellers na , dan .
     Toen ie bevolen werd terug te betalen , deed ie dat nog maar gedeeltelijk en ging ie wéér in de aanvalsmodus !
     Dat is tuig van de onderste richel , die bovendien nog stal van mensen die tóch al niks meer hebben .

     Ik heb geen enkele behoefte om die Verheijen te verdedigen , de VVD heeft voor mij afgedaan .
     Maar een paar foute declaraties is peanuts vergeleken bij wat jullie Bertje heeft geflikt , als je deze twee vergelijkt is Verheijen nog geen 5% van het tuig waaruit v.d. Roest is opgebouwd !

     Ergo , je zult ook naar de zwaarte van het misdrijf moeten kijken om vergelijkingen te trekken .

  2. LantR.fant

   Of je nou geld kwijtraakt aan een corrupte liberaal, of aan de uitvoering van waanideeën van de huidige linksmensch (die eerder tegen het socialistische gedachtengoed indruisen) dat maakt -in principe- niet uit.

   Alleen heeft links met de ongecontroleerde massa-immigratie ons sociale stelsel onbetaalbaar gemaakt en dus opgeblazen. Ik meen dat 76% van deze migranten leeft van een uitkering.

   Onder de dekmantel van verkeersveiligheid zijn er in ons land in de afgelopen decennia miljarden verknoeid aan het compleet verneuken van ons onderliggend wegennet (het wegennet m.u.v. de snelwegen) terwijl dit aantoonbaar nauwelijks heeft geleid tot een veiliger verkeer.

   Vanuit de linkse hoek is het onderwijs ook gedegradeerd tot een bedenkelijk niveau.

   Milieu, met windmolens en al die peperdure ongein, die nooit rendabel zal worden.

   Al met al is de linkerhoek er wel voor verantwoordelijk dat onze maatschappij bijkans door de hoeven zakt onder een gigantische lastendruk.
   Wat leidt tot een gigantisch verlies aan arbeidsplaatsen. Hetzij naar lage lonenlanden, hetzij naar automatisering.

   Grappig genoeg kunt u -als u socialist bent, niet te verwarren met linksmensch- nog het best op VNL stemmen.
   Want alleen met gigantisch snoeien in de publieke uitgaven en met vergaande lastenverlichtingen kunnen bedrijven weer floreren en krijgen werknemers eindelijk wat meer geld te besteden.

 5. Van Dickhout Plancken

  “”De VVD moet enkele zware verkiezingsnederlagen leiden.”
  Dat ‘leikt’ me wel een goed idee.

  Cursusje spellen zou overigens geen kwaad kunnen.

  1. hans-e-pans

   Wie zonder fouten is schrijft het eerste woord.

 6. tonzwart

  Die zware verkiezingsnederlaag komt er zo aan….

 7. Eminem2

  ”de VVD is verworden tot een bestuursclubje van, voor en door insiders en carriere politici die het alleen maar doen voor hun eigen macht (of geldelijk gewin). ”

  Goed verwoord. Ook zou “van, voor en door” een mooie alternatieve interpretatie van de afkorting VVD kunnen zijn. De terechte vraag die deze op zou roepen is: van, voor en door *wie*? Voor iedereen die maar genoeg betaalt, zo lijkt het…

 8. Two Ravens Black Kettle

  Wat ons onvermijdelijk brengt tot een interessante casus.
  De VVD is een corrupte, zo U wilt uiterst schimmige partij (althans grote delen van de clique)
  Wat maakt dat de kiezers die bij de komende verkiezingen toch op deze geperverteerde club zullen stemmen ?
  Lid van een criminele organisatie ?

 9. -Harry

  De schrijver van dit artikel is kennelijk niet beducht voor de wraak van meneer Engelbart .

  Dat is even andere koek dan quasi commentaar leveren op de VVD , downplayen en dan via een rare omweg de PVV bashen !

  Iets wat zwaar fout is promoten , is knap irritant .
  Zie Jacobus .
  ( Maakt niet uit bij welk onderwerp ) .

 10. fanof43

  Een van de redenen waarom Rita Verdonk destijds heeft getracht een nieuwe partij van de grond te krijgen. Helaas is dat mislukt omdat haar naaste adviseurs beneden de maat waren en zijzelf niet in staat bleek de beweging, waaronder talloze VVD-ers, te managen.

 11. Ni28

  Ik vond altijd het programma en ideeën van de VVD vries in de linkse realiteit. Ik vond ook dat arbeid moest beloond worden en het vrijwillig thuis zitten niet. Het VVD programma in de werkelijkheid is dat de werkende niets bij krijgt en de niet werkende wordt een deel afgenomen en dan ook bij degene die niet vrijwillig thuis zit of een gepensioneerde. Ik ben dus geen blinde volgeling meer want de VVD deugt van geen kanten, dat hebben wij de laatste jaren gemerkt. De vis begint bij de kop te rotten.

 12. HenryJoseph

  Meestal hoor je Hans Wiegel wel iets roepen vanaf de zijlijn. Nu is hij wel opvallend stil.

 13. JOzephius

  Macht corrumpeert altijd weer omdat het overgrote deel van de mensheid nou eenmaal geilt op macht, status en geld. Als ik in mijn omgeving rondkijk dan zie ik dat zeilige gedrag steeds maar weer. Ik heb heel veel gekke dingen gedaan in mijn leven en als ik eerlijk ben zijn die mij liever dan al het geld van de hele wereld. Herinneringen kun je niet kopen die moet je beleven en hebben niets met geld te maken. Ik werk 4 dagen per week en al zou mijn baas mijn salaris vertienvoudigen dan zou ik nog niet 5 dagen per week gaan werken. Waarom niet? Vrije tijd en mijn vrijheid zijn me honderd maar liever dan geld. Dit soort bewuste keuzes maken kunnen veel mensen niet. Over twee weken ga ik heerlijk op vakantie naar Zuid-Frankrijk in de nieuwe Nissan X-Trail met de moeder van een jeugdvriend want haar broer en zijn vrouw wonen daar in een klein kasteeltje. En daarna mag ik in deze auto stappen voor een lang weekend – http://wallatar.com/wp-content/uploads/2014/12/2015-jaguar-f-type-r-coupe-pictures.jpg – maar ik stap daarna net zo lief weer in mijn eigen Renault Twizy – http://www.motorstown.com/newsImages/renault-twizy-1.jpg – of op mijn motor die veel sneller optrekt dan die Jaguar F-Type coupé. Natuurlijk is dat leuk en heb ik lol vooral met de vrienden die mee mogen rijden en daar nu al naar uitkijken. Maar het blijft allemaal maar een stuk metaal want véél belangrijker dan 1 Geld 2 Macht 3 Status is 1 Gezondheid 2 Familie 3 Vrienden en de rest is allemaal bijzaak. Maar ja dat snappen ze bij de VVD niet die vinden zo’n mooie auto en de status die daarbij hoort belangrijker dan de dingen die ik belangrijk vind.

 14. JOzephius

  maar=maal

 15. Beukman

  Godverdegloeiende, dat ik het op moet nemen voor de VVD. Volgens mij valt het met die Haagse corruptie allemaal wel mee, zeker als je het vergelijkt met vrijwel om het even welk land. Zeker, er lopen een paar scharrelaars rond, met name bij de VVD en dat is logisch, want dat is nog steeds de werkgeverspartij.
  Maar waar hebben we het dan over? Wordt uitvoering van het beleid volkomen in de achterkamertjes van YabYum geregeld? Ik dacht van niet. We hebben een WOB, en daarnaast is het door technologische vooruitgang steeds linker geworden om te sjoemelen met bonnetjes: alles is aan alles gekoppeld, en vroeg of laat ga je voor de bijl van NRC, van PowNed, of zelfs van een overijverige stagair van de School van Journalistiek.
  Ik durf te beweren dat de Nederlandse politiek dertig, veertig jaar geleden corrupter was dan anno nu. En als het aan mij lag, zouden we niet op elke slak zout moeten leggen.

  1. W.H.J. Reiss

   @Beukje
   Maar wel op het vrouwtje van de PVV kotsen vanwege integriteit. En dat terwijl het geld NIET naar haar zoon is gegaan, maar naar een VOF. En bij een VOF kan men niet spreken van ‘fout gedrag’! Het geldt dus enkel bij personen en niet bij bij een B.V., Maatschap of V.O.F. !
   Ik merk wel dat je zonder die dwaas van een Jacobus realistischer bent geworden !

   1. Beukman

    @Reiss
    De zoon is er echt wel op vooruit gegaan hoor, het is per slot zijn bedrijf dat die brakke PVV-site heeft opgeleverd. Het is gewoon een VVD-achtige constructie geweest om de zoon er zogenaamd buiten te houden. Erg doorzichtig, vind je zelf ook niet?
    Ik lig er allemaal niet wakker van hoor, dat Faber het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd. In tegendeel: het doet me goed, ook dat ze is aangebleven. Want er is geen groter vermaak dan leedvermaak.

    1. W.H.J. Reiss

     @Beuk
     Hier ben je dus te dom voor. Er zijn geen regels voor een onderneming met meerdere personen. Of mag een politicus die aandelen van Philips heeft nu ook geen TV meer van Philips kopen !

     1. Beukman

      @Reiss
      Bwah. Er staat heel duidelijk in de regels van de Provincie dat financiële bijdragen niet mogen worden gebruikt zodanig dat “een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad van een Statenlid of fractievolger van diezelfde fractie” er rijker van wordt. Me dunkt dat de schijn van belangenverstrengeling is gewekt. Faber heeft de opdracht verstrekt aan het bedrijfje van haar zoon. De koran ken je uit je kop, maar de regeltjes van Gelderland maken minder indruk op je?

  2. Theo345

   Vind ik ook hoor. De handel en wandel van onze politici is redelijk transparant, en zo nu en dan een schandaal in de pers houdt ze toch wel bij de les.

   Wat niet wegneemt dat er beleidsmatig enorme blunders worden gemaakt. Niet uit rechtstreeks winstbejag maar uit kuddegedrag en politieke correctheid. Maar dat komt op een andere plek wel aan de orde.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.