Italianen eisen geld van Nederland

Ze organiseren zelfs een demonstratie bij de Nederlandse ambassade.

Het wordt dinsdagavond druk bij de Nederlandse ambassade in Rome. De organisatie Rome Pulita (Rome Schoon) roept Italianen namelijk op om dan te demonstreren in verband met de schade die Feyenoord-fans hebben toegebracht aan de Italiaanse hoofdstad.

Nu.nl legt uit:

Op Facebook zegt de groep toestemming te hebben voor de ‘sit in’ voor de ambassade op dinsdag vanaf 18.00 uur. Op de pagina worden mensen opgeroepen de oproep te delen met zoveel mogelijk anderen.

Nou vind ik het verschrikkelijk dat Feyenoord-hooligans zich zo vreselijk misdragen hebben, maar het is absurd om de schade geheel op rekening te zetten van de Nederlandse belastingbetaler, die hier verder niets mee te maken had.

Daar komt bij dat een stad als Rome moet begrijpen dat Feyenoordfans in staat zijn om flink wat herrie te schoppen voor, tijdens en na een voetbalwedstrijd. Daar staan ze immers om bekend. Het is dan ook aan lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat ze dat niet kúnnen en dat het culturele erfgoed van de stad goed wordt beschermd. De lokale politie heeft het gewoon verprutst.

Tenslotte zou het veel redelijker zijn om te eisen dat de hooligans de schade zélf helemaal moeten vergoeden. Wie breekt betaalt betekent immers niet dat landgenoten van de brekers betalen, maar de brekers zélf. Heel gek, maar volgens mij liepen er geen 17 miljoen Nederlanders rond in Rome om de boel daar kort en klein te slaan. Nee, het ging om een klein groepje gekken die een volstrekt irrelevant boerenclubje uit Rotterdam steunden. Om Ajaxfans daar nou de rekening voor te laten betalen…

Indien het onmogelijk blijkt te zijn om het te verhalen op de hooligans zelf kan Feyenoord als club verantwoordelijk worden gehouden. Het is aan een team om ervoor te zorgen dat zijn supporters zich enigszins gedragen, zéker in het buitenland. Het is niet gek dat de club gevraagd wordt om de door zijn fans veroorzaakte schade te vergoeden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. Anna

  Gaat het de Italianen alleen maar om geld? Wat hebben de Nederlandse voetbalfanaten eigenlijk allemaal kapot gemaakt? IK heb alleen maar veel rommel gezien en met grote knuppels slaande politie. Die politie sloeg mensen met grote knuppels alsof ze ze dood wilden staan. Echt absurd.

  1. LantR.fant

   En terecht. Dat schuim verdient niet beter. Of vindt u dat dit gedrag “moet kunnen”? Het wordt tijd dat er voor de verandering eens wordt opgetreden tegen dit krapuul.
   Of zaten ze slechts massaal op terrasjes een expresso te nuttigen?

   1. loritta

    Helemaal met Uw redenering eens!

  2. Pieter V

   Ik heb ze op de filmpjes toch heel duidelijk met straatmeubilair en flessen zien gooien.

 2. Julius

  Die gasten mogen linea recta terug naar Rome worden gestuurd totdat ze elke cent terug hebben betaald die ze aan schade hebben toegebracht.

  Anna vindt ze zielig. Dus wat mij betreft mag ze mee om de ontbijtjes dagelijks voor de stumperds klaar te maken.

  Laat de Nederlandse politie een voorbeeld nemen aan hun Italiaanse collega’s. Meteen flink voor rot meppen. Die gasten kosten ons al veel teveel geld en als we de politie inzet + toegebrachte schade als samenleving telkens weer op mogen hoesten, dan ook graag waar voor ons geld. Tevens zelf de ziektekosten op laten hoesten.

  Wil je slopen en meppen? Dan ook betalen.

  1. W.H.J. Reiss

   @Ceasar
   Op GeenStijl staat een ander verhaal !
   En de media = Takiyya !

  2. Anna

   Julius. Meteen het woord zielig gebruiken is wel heel zielig en onkundig.Vertel eens Julius, wat hebben ze allemaal kapot gemaakt, gesloopt? Interesseer me helemaal niet wie ze zijn. Wel wil ik zien wat ze hebben gedaan, auto’s in brand gestoken, winkels geruïneerd, stenen uit de staat? Zag enorm aantal politie met grote knuppels erop los slaan en veel bloed op de straat en veel rommel op de grond. Vertel maar?

 3. Julius

  Herr Reiss. Het is algemeen bekend dat jij verzot bent op kaalkopjes.

  1. W.H.J. Reiss

   @Caesar
   Het is hoor en wederhoor.
   Dat is iets wat mossels uit mosselonië niet begrijpen.
   Ik had aanvankelijk ook een oordeel, dat was dus niet zo slim !
   Ik verander dan van mening, maar mossels, zeg maar idioten, die hebben een plaat voor de kop en blijven steeds maar rammen ook al zouden ze wel eens ongelijk kunnen hebben ! En dat is nu het verschil tussen aan de ene kant een relativerend weldenkend iemand en aan de andere kant een domme socialist c.q. mossel !

 4. HR

  Het lijkt mij volslagen belachelijk dat de Nederlandse staat, of de koning, of de club Feyenoord ook maar iets moeten betalen van de schade die een stel losgeslagen vandalen hebben aanricht.

  Wat mij betreft wordt de schade volledig betaald door de ” Fans” die deze schade hebben aangericht.

  Ook het aanbieden van excuses door de Nederlandse staat, de koning of de club Feyenoord is nergens voor nodig, de enigen die, naast volledige betaling van de schade, excuses dienen aan te bieden zijn de zogenaamde “Fans” die deze bende hebben veroorzaakt.

  Dat de Nederlandse staat, de koning of de club Feyenoord allen lijden aan plaatsvervangende schaamte is overigens volslagen duidelijk.
  Tenslotte zijn deze losgeslagen “Fans” Nederlandse staatsburgers, onderdanen van de koning en noemen zij zich aanhangers van Feyenoord……..

  1. W.H.J. Reiss

   @HR
   Je hebt een vooroordeel aan de hand van een foto en hetgeen de media ons wil doen geloven !
   Het zou eens anders kunnen zijn. Hetgeen ik wil benadrukken, dat als je geen feitenkennis hebt je niet te gauw moet oordelen.
   Hoor en wederhoor, zie artikel GeenStijl.

   1. HR

    Ik heb het betreffende artikel gelezen maar ben verre van overtuigd.

    Om te beginnen vind ik het, zeg maar vreemd, dat er “zomaar” ME opdaagt om te gaan slaan op een stel niets vermoedende mensen die een pilsje staan te drinken.

    Verder snap ik niet zo goed waarom iemand, die er niet op uit is om betrokken te raken bij relletjes etc. niet gewoon wegloopt.

    Het lijkt mij dat er weer een beroep gedaan wordt op de aloude reeks excuses, het was druk, er werd geprovoceerd door de politie/ME, het politie-ME geweld was buiten proportioneel, enz.

    Er is bij voetbal altijd een groep die er op uit is om te rellen en rotzooi te trappen, en de Italianen pikken dat blijkbaar niet.

    1. HR

     Ik heb ook het artikel van Ebru gelezen, vond ik veel interessanter…..

    2. Julius

     en de Italianen pikken dat blijkbaar niet.

     Precies HR en volledig terecht. Ik ben er zeker niet voor om geld uit een Nederlands belastingpotje voor de lieverdjes van Reiss en Anna richting Italië te laten verdwijnen.

     Wat zouden Reiss en Anna roepen als hooligans van andere buitenlandse clubs hier de boel kort en klein zouden slaan? Ik denk dat ik het wel weet…

     1. Pieter V

      Wacht maar of tot de returnwedstrijd. Pas dan is ook daar duidelijkheid over.

     2. W.H.J. Reiss

      @Julius
      Wat hang je weer de dwaas uit. Ik zeg enkel dat het niet waar hoeft te zijn hetgeen de media aan het vertellen is. Als je problemen hebt ga dan naar een psycholoog ! P.S. De fontein was al kapot !!!

 5. LantR.fant

  Het is wat vreemd. Stel:

  Ik kom bij iemand op bezoek en tijdens wat ronddollen val ik door een ruit. Geen glasverzekering. Mijn aansprakelijkheidsverzekeraar vindt dat dit kan gebeuren en vergoedt de schade.

  Nu anders.
  Ik passeer dat huis en gooi doelbewust een baksteen door de ruit.
  Mijn aansprakelijkheidsverzekeraar zal zeggen dat ik dat expres deed en daarom zal zij die schade niet vergoeden.

  Nu weer anders.
  Ik ben “supporter” van een voetbalclub. En met een hoop collega “supporters” besluiten we om bakstenen te gooien door alle ruiten in die straat.

  Dan vinden we dat het bij de sport hoort en laten we de gedupeerden met de schade zitten.

  Mijns inziens de wereld op zijn kop.
  Mijns inziens moeten alle kosten van extra politieoptreden voor een voetbalwedstrijd in een toegangskaartje voor een voetbalwedstrijd worden verrekend.
  Dat politieoptreden maakt deel uit van de kostprijs van een voetbalwedstrijd. Dit kosten horen niet op de belastingbetaler te worden verhaald.

  Schade die door “supporters” worden veroorzaakt moeten door de betreffende voetbalclub(s) worden vergoed. In het geval van Rome dus gewoon door Feyenoord. Die club moet het maar oplossen met haar supporters.
  Waarschijnlijk gaan er een paar clubs failliet, dan is dat jammer voor die clubs en vooral een goede les voor de rest.

  Gaat ook op voor demonstraties: schade verhalen op de organisatie die oproept tot de demonstratie.

  1. W.H.J. Reiss

   Juist, maar niet achteraf. Maar Vooraf. Grote Clubs profiteren nu van GRATIS politie. Dat gratis politie heeft te maken met ‘populisme’ van politici, zeg maar het schorem dat al jaren op het pluche zit met een hoge achterlijkheidsgraad. De eind overwinnaars van het gratis M.E. optreden zijn de spelers. Die zouden anders minder betaald krijgen !!! Jammer, het politieke krapuul is bang voor stemmen verlies.

  2. Pieter V

   Dat klinkt leuk maar het is niet mogelijk om zonder meer te stellen dat de relschoppers ook supporters waren.
   Dat kan pas nadat ze zijn geïdentificeerd en als supporter zijn herkend.

   Ik kan ook wel een Feijenoord shirtje aantrekken (oh god nee, ik moet er niet aan denken zelfs) en gaan rellen terwijl ik helemaal niets met welke voetbalclub dan ook te maken wil hebben.

   1. LantR.fant

    Je krijgt het nooit 100% waterdicht. Maar vast staat wel dat:

    – 1 –
    Voetbalclubs naast supporters ook raddraaiers in hun kielzog hebben.

    – 2 –
    Voetbalwedstrijden gepaard gaan met een noodzakelijk grootschalige politiebegeleiding

    – 3 –
    dit allemaal voortvloeit uit de voetbalwedstrijd.

    – 4 –
    je omwonenden / omgeving / belastingbetaler niet moet opzadelen met de gevolgen en de kosten van andermans evenement.

    En dan zijn het de voetbalclubs die deze kosten maar moeten verdisconteren in het toegangsbewijs.

    Eventueel bewaken die clubs zelf de orde. Dat zou wel eens wat doeltreffender kunnen zijn omdat die bewakers op gegeven moment hun pappenheimers wel kennen zodat ze preventief kunnen optreden.
    En omdat die bewakers wat minder correct hoeven op te treden.

 6. carthago

  Als inderdaad alle feyenoordclubleden en betalende toeschouwers de schade voortaan moeten gaan betalen via het entreekaartje zal geen hooligan het ooit nog wagen een poot uit te steken.

  1. Pieter V

   Ook uw mening gaat van de veronderstelling uit dat de hooligans ook supporters zijn. Dat is helemaal niet aangetoond.

   1. carthago

    Ik veronderstel dat ook niet,ik weet alleen zeker dat als hooligans een enorme massa echte supporters zullen tegen komen die hun teveelbetaalde bedrag aan entreekaartje terugwillen ,er geen hooligan zich nooit meer ergens vertoont.De plisie is beperkt in z’n uitvoering,de massa niet.

 7. nakkie123

  jullie gaan allemaal aan 1 ding voorbij !!

  de plaatselijke horeca ! die is de lachende derde. als die hooligans niet allemaal straal bezopen waren geweest, durf ik te beweren dat er 90% minder rellen zullen zijn.

  klinkt misschien lullig, maar als er dergelijke grote wedstrijden zijn moet er maar een tijdelijk alcohol verbod zijn.

  DAT zal de echte voetballiefhebbers van de hooligans scheiden.

 8. nakkie123

  btw, het is van de zotte om een club als plaatsvervangende dader aan te wijzen en te laten betalen voor andermans daden.

  een club is geen kinderjuf en dat is gewoonweg ook niet mogelijk.
  WEL ben ik het eens dat politie optreden verrekend moet worden met entree ticket.

  1. LantR.fant

   En wie moet die schade dan voor zijn rekening nemen?
   De belastingbetaler, ook als die helemaal niets met voetbal heeft?
   Of hebben de gedupeerden dan gewoon maar pech? Vindt u dat een eerlijker idee?

   Die hooligans zijn moeilijk te pakken en te veroordelen en als het al zover is, dan hebben ze geen geld.

   De club heeft geld genoeg.
   En iets zegt mij dat de club en de (echte) supporters er vrij snel voor zorgen dat er geen hooligans meer zijn.

 9. Pieter G

  De Fontijn is beschadigd, maar dan moet er eerst bewijs komen wie daarvoor verantwoordelijk is. Willekeurig iemand daarvoor verantwoordelijk stellen is onrechtmatig.
  Waarom er zoveel mensen werden toegelaten op die kwetsbare plaats lijkt me een Italiaanse blunder.
  Verder is er niet veel aan de hand.
  Er is geen dode gevallen.
  Bewezen relschoppers op laten draaien voor de kosten. En stadion verbod.
  Beroepsrelschoppers zoeken gewoon een plek waar ze tekeer kunnen gaan die kom je overal tegen waar het gezellig dreigt te worden.

  De vraag is: Wat gaan de Italianen doen in Rotterdam?
  Want dat er enige wraakgevoelens leven lijkt me duidelijk.

 10. nogmaals

  De Italianen staan tot op zekere hoogte nog in hun recht als ze schadevergoeding(!) eisen van NL (of representante ervan).
  Maar we betalen jaarlijks duizenden (!) malen meer aan de Zuid-Europese EU-leden, En dat allemaal “dankzij” onze anti-Wilders partijen waarop braaf telkens weer wordt gestemd door veel te veel debiele landgenoten. En veel van die debielen maken zich nu geweldig druk om een paar miljoen voor Italie.
  In die paar uur dat de hooligans hebben huisgehouden in Rome, is er van onze belastingcenten een enorm veelvoud van het schadebedrag door onze politici (op hun knieen liggend en hopend op een mooi baantje bij de EU) aan Brussel overhandigd.
  Oh ja, geen misverstand: die hooligans moeten zoveel mogelijk worden opgespoord en berecht. Liefst dwangarbeid om de schade te vergoeden.
  Hetzelfde wens ik de bovengenoemde politici toe !

 11. W.H.J. Reiss

  Zie Geen Stijl.
  De fontein was al kapot een paar dagen voor de rellen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.