Samsom wil kinderen al met drie jaar naar school sturen

Geen categoriefeb 07 2015, 8:05
Samsom wil de verschillen weer eens verkleinen met een nutteloze maatregel.
Ik vraag me af wat er gebeurt als ik een keer met Diederik Samsom naar een restaurant zou gaan. Al zijn voorstellen hebben maar één doel: nivelleren. Bij ons etentje zou hij, omdat hij meer verdient dan ik, het diner mogen betalen, het drinken, de fooi. Oh, en hij mag zijn auto ook wel inleveren. Wel zo eerlijk. Als ik zeg dat al zijn voorstellen zijn bedoeld om te nivelleren in dit land dat al is kapotgenivelleerd, dan overdrijf ik niet.
De Volkskrant heeft een artikel van Samsom online gezet, ruim een maand voor de Provinciale Statenverkiezingen. De PvdA moet immers een handje worden geholpen. In dat artikel schrijft Samsom dat de verschillen tussen arm en rijk "onwrikbaar" worden (dat is niet zo, maar zo ontstaat het beeld dat er iets gedaan moet worden). De verschillen moeten niet langer alleen maar via de belastingen worden aangepakt, maar ook via het onderwijs.
Samsom heeft daar iets nieuws voor bedacht. Hij wil dat kinderen voortaan met 3 jaar al naar school gaan. Citaat:
De grandioze verheffing die ons onderwijs de afgelopen decennia heeft gerealiseerd mag niet stoppen nu de te overbruggen achterstanden hardnekkiger worden. De grootste mogelijkheden liggen vóór de huidige start van het onderwijs. Niet-cognitieve vaardigheden worden vooral op zeer jonge leeftijd aangeleerd. Als we het in de toekomst aandurven om het schoolgaan al op 3-jarige leeftijd te beginnen, geven we een nieuwe impuls aan het onderwijs als verheffingsmachine.
Samsom denkt dat deze nieuwe regel de kloof tussen arm en rijk en laagopgeleiden en hoogopgeleiden verkleint. Uiteraard vinden onderwijsbobo's zoiets fantastisch. Hoe langer zij kinderen kunnen opvoeden, hoe meer geld ze kunnen verdienen. Maar voor kinderen is het helemaal niet nodig om ze al met drie jaar naar school te sturen. Eerst moet het onderwijs dat de kinderen al krijgen maar eens structureel worden verbeterd.
Als Samsom echt iets wil doen aan de kinderen die al een achterstand hebben als ze voor het eerst naar school gaan, dan moet hij pleiten voor een tijdelijke immigratiestop. Dan kunnen we ons focussen op de problemen die we hebben. Dan importeren we niet nog meer analfabete kansarme immigranten die hun kinderen niet goed opvoeden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten