Wanhopig GroenLinks: links moet meer samenwerken

Bram van Ojik is als de dood dat rechts na de verkiezingen een meerderheid heeft.

Links moet meer gaan samenwerken, vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik. Waarom? Omdat anders rechts verkiezingen na verkiezingen wint. Tja. Angst is geen goede raadgever. Het pleidooi Van Ojik voor een intensieve samenwerking op links met SP en PvdA is een paniekerige reactie op de peilingen, die niet veel goeds beloven voor links. Links is kleiner en verdeelder dan ooit.

Ik heb daar geen enkel probleem mee. Maar Van Ojik dus wel. Hij vindt niet dat er een grote linkse fusie moet komen, maar iets van een samenwerking moet in zijn ogen wel mogelijk zijn. In een interview met De Gelderlander zegt hij: “Wij mogen dan op belangrijke punten verschillen van de SP, normaal gesproken stemmen we in 80 procent van de gevallen hetzelfde.” Dat is op zich waar: de verschillen tussen de linkse partijen zijn behoorlijk oppervlakkig.

En over de vorm van de linkse samenwerking, die volgens Van Ojik niet zoveel uitmaakt (het hoeft volgens hem geen tweede Keerpunt ’72 worden, toen linkse partijen een gezamenlijk verkiezingsprogramma presenteerden) zegt hij: “Het gaat erom dat je aan machts- en invloedvorming doet. Dat is belangrijk. Rechts mag na de verkiezingen straks geen meerderheid halen in de provincies en de Eerste Kamer.” Nogmaals, angst dus.

De andere linkse partijen zijn niet zo geïnteresseerd. Ze houden de boot af:

De andere partijen reageren voorzichtig. De PvdA laat weten op onderdelen al samen op te trekken, ‘we hopen dat we daarmee door kunnen gaan’. De SP stelt ‘open te staan’ voor samenwerking met ‘alle partijen’ die goede voorstellen doen.

Stel dat links nou wel een keer gaat samenwerken, met de nadruk op stel, dan kunnen de rechtse partijen twee dingen doen. De linkse boel negeren, of beter met elkaar samenwerken om rechts meer kans te geven bij de verkiezingen. Ik denk niet dat die linkse samenwerking er komt, maar als dat wel zo is, kan rechts niet anders dan het negeren. Want ja, op rechts is er ook nog altijd veel verdeeldheid. Ik zie op dit moment niet één politicus die de rechtse partijen bij elkaar zou kunnen brengen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. zomaar

  en weer een rede , voor links om meer en meer mensen te importeren , (hier zijn jaren geleden , al mee begonnen), om hun zetels !, en bestaan veilig te stellen !.

  en vele Nederlanders steunen deze linkse partijen , ondanks dat er met regelmaat verzorgingstehuizen gesloten , voor de opvang van deze import .

  dankzij de linkse mens leven wij hier steeds meer in angst , je eigen haven en goed verdedigen is uit den boze volgens deze linkse dromers , je moet volgens hen het maar accepteren en mee lerenleven .

  met hun wanbeleid van de afgelopen 40 jaar!!.

 2. Epimenides

  Dat rechts verkiezing na verkiezing wint………….

  Dat zet ze bij links niet aan het denken of rechts misschien een beter verhaal heeft.

  Nee, counteren, desnoods mobilisren we de vrienden van Vrankrijk, Eurodusnie en die boeren in opleiding uit Wageningen.

 3. Jacobus

  Ik geloof dat die wanhoop en het ‘als de dood zijn voor’ vooral projecties van de schrijver zijn. Politieke bewegingen proberen een zo groot mogelijke machtsbasis te verwerven en het is logisch dat Links probeert de zinloze versnippering op te heffen.
  De angst voor een meerderheid van rechts is overigens reëel als je de PVV ook tot rechts rekent en de naïeve gedachte hebt dat die club een rol van enige betekenis kan spelen bij regeringsvorming.

  1. zomaar

   Jacobus hoe kom jij erbij dat de PVV rechts zou zijn , of moeten zijn ?.

   ik weet dat de PVV meer socialisme in zijn donder heeft , dan welke links (partij) , noemende ook .

   het socialisme vanuit links , bestaat uit het hierheen halen van , mensen die hun stormtroepen moeten gaan vormen in de toekomst , om hun linkse dictatuur er bij onze samenleving in te rammen !.

  2. nogmaals

   @Jacobus
   Uw laatste zin is onzin: U vindt het kennelijk een naïeve gedachte dat de pvv een rol van enige betekenis kan spelen bij regeringsvorming.
   In dezelfde zin stelt u dat de angst voor een meerderheid van rechts reëel is als je de PVV ook tot rechts rekent

   1. Jacobus

    De PVV probeerde eerder een rol te spelen bij regeringsvorming door de rol van gedoger te spelen (echt meeregeren is geen optie vanwege het ontbreken van competente bewindspersonen) maar dat werd een jammerlijke mislukking.
    Sedertdien neemt niemand in Den Haag de partij op dit punt nog serieus.

    1. nogmaals

     @Jacobus
     Ik schreef dat Uw laatste zin van 09:37 geen zin is, maar onzin.
     Ik kan mij niet voorstellen dat u zelf denkt dat u door uw reactie van 10:22 mijn reactie heeft ontkracht.
     Hetgeen u in 10:22 schrijft, heeft u waarschijnlijk als een pop-up in uw tekstverwerkings-programma zitten, want deze flauwekul heb ik al vaker van u gezien. Wellicht heeft u inmiddels dankzij de opmerkingen van diverse reageerders alhier gelukkig toch in de gaten gekregen hoe het werkelijk zat, want nu liegt u gelukkig niet meer over het “weglopen” door Wilders.
     En u hoeft mij niet te vertellen dat er sprake is van een policor, maar zeer ondemocratisch cordon sanitaire t.o.v. de pvv

     1. Pjotter

      nogmaals 13.59: aanvullend en al zou de PVV maar 75% in huis hebben van wat de PVDA dan wel zou hebben, dan zit de PVV goed, PVV vaart 75% in de goede richting en PVDA 100% in de verkeerde richting, dan lijkt mij dat een behhorlijk goede uitkomst voor de PVV., fijne dag allemaal.

    2. zomaar

     dus Jacobus !, met anderen woorden zijn D66, CU, en de SGP, niet bekwaam om deze dictatuur , te gedogen .

     daar alle drie deze partijen niet competente bestuurders nog leden hebben .

     dus wel geteld is er GEEN ENE partij binnen ons politiekspectrum die regeren kan , (beslissingen nemen kan).

     en als Wilders of wij dat zeggen /schrijven , liegen wij .

 4. Gerben

  Goed plan om samen te gaan werken en zo een blok te vormen waar kraak nog smaak aan zit. Het is juist de diversiteit op links die het mogelijk maakt dat meerdere partijen naast elkaar stemmen trekken, zowel van liberalen (D66), conservatieven (GL, SP) als progressieven (PvdA). En dan nog christenen (CU). O en een dierenpartij. En die oudjes (Unie55+) zijn ook behoorlijk links. Als blok halen ze denk ik minder stemmen dan als individuele partijen. Het probleem is vooral wat ze er vervolgens mee doen. De PvdA werkt liever samen met CDA/VVD dan met linkse concurrenten. Dat is riskant, want nu dreigen ze fors zetels aan die partijen te verliezen.

 5. Gerben

  Ik was trouwens de PVV nog vergeten, maar ik vermoed dat Ojik die toch onder extreem-rechts schaart. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat Ojik met de PVV samen wil optrekken. Zou toch wel nieuws zijn.

  1. zomaar

   een voordeel hebben zij , de PVV stemmen gaan !!, de PVV wil niks van het linkse socialisme weten , dus zal samenwerken met dit!! links heel moeilijk worden.

 6. RdeZwart

  Beste Frank,

  Je hebt het, net als in dit artikel, wel vaker over “rechts” in de politiek. Ik vraag me echt af welke partijen in ons parlement je (nog) als zodanig denkt te kunnen kwalificeren. Ik kom niet verder dan Bontes/van Klaveren en wellicht de SGP. Misschien dat er nog VVD-ers zijn die de mening zijn toegedaan dat hun partij rechts is. De VVD lijkt enkel in verkiezingstijd engzins rechtse standpunten naar voren te brengen, die na het stemmen tellen grotendeels weer in het loze beloftenarchief worden gedeponeerd.

 7. nogmaals

  Let op wat Van Oijen zegt “Het gaat erom dat je aan machts- en invloedvorming doet. Dat is belangrijk.”
  Hij bevestigt hiermee het (inmiddels wel keihard juist gebleken) vooroordeel dat het de meeste politieke partijen alleen om eigenbelang gaat. Pluche en dikbetaalde graaiers-baantjes, en subsidies voor hun achterban. Ik word misselijk van die “sociaal bewogen”, ,goedzakkerig kijkende policor-rotzakken.

  PS.
  Misschien kan de redactie regelen dat foto’s van dit soort lieden eerst 10 seconden zwart blijven, zodat ik de gelegenheid heb om alvast een grote teil te pakken.

 8. -Harry

  Bram heeft weer eens wat : verknipten , verenigt U !

 9. Stevie

  Die huichelachtige zwetser van dat G.Slinx cluppie zou zich kapot moeten schamen o.a. dankzij dit landverkopend zooitje ((en uiteraard Pvdarabieren en dhimmy 666 )) hebben de salafisten in Gouda (( al 30 jaar verziekt door de islamitische verrijking )) de kans gekregen een moskeet neer te plempen ! Ondanks dat er pas nu naar buiten is gekomen dat de haatbaarden al vorig jaar eisen op tafel hadden gegooid , ze wensen NIET geconfronteerd te worden met vrouwen van het dagverblijf of de school ! Hoe f*cking diep kan je buigen voor die barbaarse woestijn ideologie die heel Europa in zijn macht wil krijgen …. (p)islam …275 Miljoen doden in 1400 jaar …..

 10. W.H.J. Reiss

  Ik moet hier en elders vaker horen: PVV, dat is extreem rechts !
  Extreem – Extremisme – ISIS.
  Dan moet ik dus volgens de definitie dadelijk even naar de plaatselijke Lidl gaan om hier even 10 mensen af te knallen !
  Wat een achterlijk gezwam moet ik toch vaak lezen !

 11. Seneca

  @Jacobus 6-2 10.22 uur.
  U schrijft dat niemand in den Haag de PVV serieus neemt. Ik dacht – zoals u dikwijls beweert – dat wij in een democratie leven. Het gaat toch om de kiezers, die al dan niet, de PVV serieus nemen. Den Haag wordt toch geacht de wil van het volk uit te voeren of vergis ik mij nu t.a.v het begrip democratie zoals u dat bedoelt of wat de werkelijk betekenis van dit verkrachte begrip is?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.